Как работи блокчейн технологията

Биткойн и блокчейн са две от най-употребяваните думи в наши дни.

Една хипотеза за бъдещето на тези технологии, считана от мнозина финансови прагматици като най-вероятна, казва че е възможно биткойн (а и всяка друга криптовалута) да се окаже поредният спекулативен балон, който в крайна сметка ще се спука, оставяйки разорени своите инвеститори. На негово място ще се появи нова универсална валута, която ще постави основите за бъдеща световна система за разплащане.

Резултат с изображение за блокчейн технологии

Блокчейн технологията от своя страна е достатъчно сигурна, надеждна и приспособима, за да стане база за иновации в различни важни сфери на човешкия живот.

В тази инфографика е показан един опростен модел на блокчейн технологията, използвана в конкретния случай за разплащане между двама души с дигиталната криптовалута биткойн, информира daireto.com.

блокчейн - инфографика как работи

1. А иска да изпрати пари на В

2. Транзакцията е представена онлайн като „блок“

3. Блокът е излъчен към всеки в мрежата

4. Тези в мрежата одобряват транзакцията за валидна

5. Блокът вече може да бъде добавен към веригата, което гарантира незаличимост и
прозрачност на транзакцията

6. Парите се придвижват от А към B

И още една интересна инфографика за това, какво представлява биткойн технологията и как работи:

какво е биткойн и как работи

Основи на биткойна – как работи

1. Боб трябва да даде пари на Алис за обяд, така че той взема своя телефон и отваря Биткойн приложението

2. За да може да й плати той се нуждае от информация за две неща: нейният личен ключ и нейния публичен ключ

3. Боб може да вземе публичния й ключ, като сканира QR кода от нейния телефон, или като получи от нея по мейла адреса за плащане – стринг1 от изглеждащи случайно подбрани цифри и букви

4. Всеки който има публичен ключ може да изпраща пари към биткойн адреса, но само генерирани и подписани с частен ключ преводи могат да се излъчват от него

5. Приложението известява всички биткойн „копачи” по света за предстоящата транзакция

6. Копачите потвърждават, че Боб има достатъчно биткойни да извърши плащането

7. Копачите започват да обединяват данните от текущата транзакция и други нерегистрирани операции с последния блок от транзакции, записани в публичния регистър2, както и произволен номер, известен като nonce число

8. Тогава копачът прибавя математическа функция позната като „хеш”, която произвежда уникален криптографски „отпечатък”, който прави транзакциите годни за верификация.

9. Хешираният блок трябва да има известен, но произволен брой нули отпред. Не може да бъде предсказано, кое nonce число ще произведе хеш с правилният брой нули, така че, копачите ще трябва да опитват различни nonce числа, за да успеят да открият правилната стойност.

10. Когато копачът открие хеш с правилният брой нули, откритието се обявява на останалата част от мрежата. Другите копачи съобщават че го приемат, като обръщат своето внимание към следващия блок, включвайки новооткрития блок като компонент.

11. Алгоритъмът възнаграждава печелившият копач с 25 новосъздадени биткойна и хешираният блок се записва в публичния регистър.

12. В рамките на 10 минути от началото на транзакцията между Боб и Алис пристига първото потвърждение, че биткойнът е записан на името на Алис

13. Страните получават още няколко потвърждения, когато блокът в който е записана тяхната транзакция е включен във веригата.

….

1 крайна поредица от символи (б.пр.)

2 централен регистър на всички сделки (б.пр.)

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *