Как САЩ зашлевиха Китай за рекордните валутни резерви

Американското министерство на финансите (МФ) разкритикува остро Китай за намерението на страната да удържи покачването на курса на юана. Това се случи само броени часове, след като данните на щатското ведомство показаха, че Поднебесната империя е струпала валутни резерви за почти 4 трлн. долара. През първото тримесечие на годината пък централната банка е извършила интервенции, за да понижи курса на юана, пише Financial Times.

Китай отново бе поставен на преден план в полугодишния доклад на американското МФ за валутните резерви след напъните за отслабването на китайските пари през тази година, дошли след стабилното им поскъпване в последните няколко години. Въпреки че щатските власти втвърдиха тона си и към Германия, МФ спря да оприличава всяка държава като „манипулатор“.

Докладът подчертава загрижеността на МФ на САЩ относно страните с икономически излишък, които изсмукват търсенето от глобалната икономика и които могат да причинят нов натиск върху валутните курсове.

Данните на властите показаха, че за първите три месеца на 2014 г. валутните резерви на Китай са нараснали със 129 млрд. долара, за да достигнат историческите 3,95 трлн. долара. Покачването на запасите съвпадна с резкия спад в курса на юана спрямо долара. Според мнозина анализатори причината са умишлени действия на Централната банка на Китай (People’s Bank of China).

От средата на февруари китайската валута е поевтиняла с 2,7% спрямо долара, като по този начин слезе до най-ниското си ниво от повече от година.

Въпреки това други експерти вярват, че последните ходове са отслабването на юана са били направени с цел да сложат край на спекулациите от компаниите и инвеститорите, които приеха валутата като единствен залог. Това се случи точно преди Китай даразшири дневния диапазон на курса. Все пак мнозина са на мнение, че валутата на Поднебесната империя ще поскъпне отново.

Публикацията на МФ идва след срещата на страните от Г-20, където министърът на финансите на САЩ Джак Лю дискутира валутните проблеми със своите търговски партньори. Според него МФ все още търси дипломатичния подход вместо да изпада в открити конфронтации с държави като Китай, например.

Според МФ огромният излишък по текущата сметка на Китай, силният ръст на производителността на труда и натрупаните през 2013 г. валутни резерви за рекордните 510 млрд. долара предполагат, че юана все още е подценен.

За страни с подценени валути е по-лесно да изнасят, разчитайки на САЩ за подкрепа на икономиките им, като ефективно принуждават американците да внасят повече, ако искат да поддържат заетостта висока.

Същевременно МФ поднови натиска си върху Германия. Експертите на ведомството отбелязват, че вътрешното търсене на най-голямата икономика в Европа е превишило общият растеж само през три в последните 10 години. Или с други думи – Германия е разчитала най-вече на износа през останалите 7 години.

„В Германия излишъкът по текущата сметка остава доста над 7% от брутния вътрешен продукт“, се посочва в доклада. „Излишъкът по текущата сметка на всички държави от еврозоната също се увеличи, като големите дефицити по текущите сметки на страните от периферията продължиха да се свиват.“

Япония получи сравнително добра оценка, като МФ само призова правителството на Шиндзо Абе да осигури подкрепа за вътрешното търсене чрез фискални стимули вместо да се разчита само на паричната политика на Японската централна банка.

За сметка на това Южна Корея бе критикувана както за излишъка си по текущата сметка, така и за интервенциите върху валутния курс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *