Как се губят 100 милиарда евро в енергетиката на ЕС?

Бумът на възобновяемите енергийни източници постави под натиск водещите енергийни компании в Европа, съобщават от онлайн изданието на немския вестник „Zeit“. Поради липса на стратегия за бъдещето си те губят от доверието на инвеститорите.

Този енергиен преход натоварва допълнително европейските енергийни доставчици. Според лондонското проучване Carbon-Tracker-Initiative, петте най-големи енергийни компании в Европа са загубили през периода 2008-2013 година общо 100 милиарда евро от пазарната си капитализация. Или ако трябва да сме по-конкретни 37%.

Кредитните рейтинги на EDF и GDF Suez на Франция, Enel от Италия и германските компании RWE и E.ON бяха многократно понижавани през посочения по-горе период от агенцията за кредитен рейтинг Moody's. Трябва да уточним, че тези пет компании генерират около 60% от енергията в Европа.

Енергийните доставчици преди десетилетия бяха една от най-сигурните инвестиции за инвеститорите, гарантиращи високи дивиденти, но сега ситуацията е значително променена. Докато индексът на германската фондова борса през годините 2008-2013 е нараснал с общо 18 на сто, то MSCI Europe Utilities Index – индексът който представлява най-важните доставчици на енергия е Европа е отбелязал спад с цели 48%. Компанията Enel, която работи и с възобновяеми енергийни източници в сравнение с другите доставчици се справя добре. Що се касае обаче до другите компании трябва да отбележим, че те са силно засегнати. Една от засегнатите компании е и RWE, която все още работи основно с кафяви въглища.

Авторът на изследването Матю Грей уточнява, че да се залага на въглищата не само застрашава климата, но и икономически няма смисъл. Грей предупреждава инвеститорите: „Тези които продължават да правят залози за строителството на нови въглищни топлоелектрически централи, със сигурност ще бъдат сред губещите.“

Разбира се настъпват и промени. Такъв пример е най-големият инвестиционен фонд в света – този на Норвегия, който в бъдеще вече трябва да продължава да инвестира в компании, които реализират повече от 30% от продажбите си с въглища. Инвеститорите в енергийни компании трябва в бъдеще да преценяват „значителните рискове“, когато инвестират. Тези рискове са свързани основно с бизнес модела в условията на енергийния преход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *