Как се променят банките заедно със своите клиенти

EconomyNews.bg

Коронавирус, безконтактни плащания, дигитализация на банките – банките в Европа се променят, заедно със своите клиенти. Промяната започна от Швеция, а ето че и най-голямата банка в Германия съобщи, че затваря 20% от офисите си.

КАТАЛОГ НА БАНКИТЕ В БЪЛГАРИЯ - BGBanks.com - БГ Банкс - Най-големият каталог на банките в България. Финансов портал. Новини.

Deutsche Bank ще затвори един от пет свои клона, което означава, че Германия те ще намалеят до 400 от общо 500 досега. 18 хиляди работни места също ще бъдат съкратени, информира economynews.bg.

По време на изолацията заради COVID-19, когато хората по принуда прекарваха повече време вкъщи, включително и за да работят, онлайн банкирането бележи ръст от 7%.

Но процесът започва по-отдавна – за 15 години всички банкови институции в Германия са затворили 10 хиляди офиса.

Финландия има 10 пъти повече банки от България, но в тях работят с 10 000 по-малко хора - Money.bg

Пандемията само е ускорила промяната в нагласите. Според проучване на Euromonitor International, германците са се отказали от плащанията в брой, към които бяха особено привързани, от съображения за личната хигиена. А само доскоро не е рядкост магазин или ресторант в Германия да откажат плащане с карта.

В цяла Европа тенденцията е банките да намаляват физическото си присъствие.

Шведската банка Handelsbanken обяви, че затваря половината от клоновата си мрежа (от 380 на 200) и съкращава 1000 работни места. Целта е не само развиване на онлайн банкирането, но и спестяване от разходите, което се изчислява на €2 млрд. до 2022 г. Част от тези средства ще бъдат пренасочени за инвестиции онлайн.

ЕЦБ поставя под пряк надзор пет български банки:: Investor.bg

Традиционните банки са изправени пред конкуренцията и на т.нар. нео банки. Това са банки, изцяло позиционирани на дигитална и мобилна платформа без физически банкови клонове.

През последните години този тип нови банки предлагат като услуга откриването на сметка изцяло онлайн за няколко минути, а до няколко дни издават карта за разплащания. Освен че са по-бързи, нео банките предлагат обичайни функционалности като проверка на сметка, мобилни депозити, но също и P2P плащания*, инструменти за мобилно бюджетиране, предплатена дебитна карта и различна форма на спестовен акаунт.

И ако се върнем отново в Швеция, там откриваме точно противоположен на общата тенденция пример. Handelsbanken разчита на силно физическо присъствие със 160 структури на местно ниво и 7000 служители. Банката работи още в Обединеното кралство, Дания и Финландия, като служителите ѝ в трите държави са около 5 000.

В България също се наблюдава тенденция за преструктуриране на клоновата мрежа на банките.

Последната голяма сделка беше купуването на френската Сосиете Женерал Експресбанк от ДСК. В началото на тази година близо двугодишният процес по интегрирането на двете банки приключи.

Бизнес :: Шест банки от България попадат в Топ 100 на Централна и Източна Европа :: Economic.bg – Икономическият портал – Новини, икономика, бизнес, компании, финанси, пазари, работа, интервю, анализ

Очевидният за клиентите и на двете институции резултат е закриването на някои физически клонове. Това може да бъде обяснено с окрупняване на мрежата заради дублиране на офиси – досега не беше необичайно клонове на двете банки да се намират в непосредствена близост. Има ли отражение върху работата във връзка с пандемията и мерките у нас и какво е то – засега остава неясно.

Другият резултат, който обаче все още не е официализиран от БНБ (последните публикувани данни за банките в България са за първото тримесечие на 2020 г.), е че вероятно ДСК вече е лидер у нас. Сумарно активите на ДСК (банка №2 според БНБ за Q1) и придобитата Сосиете женерал Експресбанк (банка №7 по данни на БНБ за Q1) представляват 23.4 млрд. лв. За сравнение сочената за лидер през първото тримесечие Уникредит Булбанк е с над 21 млрд. лв. активи.

Подобно на Европа, тенденцията в България е все повече плащания да се извършват онлайн.


* Peer-to-Peer кредитиране – отпускане на пари на физически лица или фирми чрез онлайн платформи, които свързват директно заемодателите с кредитополучатели.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *