Как се разпределиха медалите на Рио 2016г.

Европейският съюз е шампион по спечелени медали след Олимпиадата в Рио, изчислява Европейският парламент. 325 е общата бройка от златни, сребърни и бронзови медали, които отиват в страните от ЕС. САЩ и Китай са съответно на втора и трета позиция.

 

Състезатели от рекордните 87 страни спечелиха медали на завършилата тази нощ Олимпиада в Рио де Жанейро, а спортистите от САЩ доминираха на Игрите.

Състезатели от рекордните 87 страни спечелиха медали на завършилата тази нощ Олимпиада в Рио де Жанейро, а спортистите от САЩ доминираха на Игрите пише БТА.

Американците спечелиха рекордните в историята си 121 отличия, 46 от които златни, подобрявайки най-доброто си постижение от общо 110 медала от Пекин 2008. В класацията не са включени Олимпиадите с бойкот в Москва 1980 и в Лос Анджелис 1984.
Любопитното е, че женският олимпийски тим на САЩ има по-голям принос с 27 златни и общо 61 отличия, въпреки че голямата звезда на американците отново беше Майкъл Фелпс.

Фелпс спечели шест медала, пет от които златни, като за четвърта поредна Олимпиада взе най-много отличия в сравнения с останалите спортисти. Той вече има рекордните 23 олимпийски титли, 12 от които индивидуални, както и общо безпрецедентните 28 отличия.
При жените американките също доминираха с по пет медала на Кейти Ледецки в плуването и на Симон Байлс в спортната гимнастика.
Състезателите на САЩ изпревариха с 51 медала втория в общия брой Китай, което е най-голямата разлика на върха от Игрите в Лос Анджелис през 1932 година, когато американците печелят с 67 отличия повече от втория тим на Италия.
Великобритания също има много поводи за радост, след като островитяните завоюваха рекордните 67 отличия в модерните Олимпийски игри, макар че само 27, с две по-малко в сравнение с Лондон 2012.
Голямо отстъпления пък отбелязаха китайките, които взеха едва 26 титли, което е почти два пъти по-малко в сравнение с домашната Олимпиада през 2008 година в Пекин, когато спечелиха 51, както и с Игрите в британската столица преди четири години, когато завършиха с 38 златни отличия.
Русия също отбеляза известно отстъпление, което беше очаквано, след като над 100 спортисти, 67 от които в леката атлетика, както и всичките 10 тежкоатлети, бяха лишени от участие в Рио де Жанейро заради скандала с манипулирани проби от Московската антидопингова лаборатория, информира economynews.bg.

Състезателите на „Сборная“ все пак заслужиха 19 титли, само с 3 по-малко от Игрите в Лондон 2012, където бяха с пълен състав.
Общо представители на 59 страни спечелиха титли, в това число и 10 държави, които за първи път се окичиха с олимпийско злато.
България завърши на 65-о място в класирането по отличия след среброто на Мирела Демирева на скок височина и бронзовите отличия на Елица Янкова в борбата и на ансамбъла по художествена гимнастика.
Българските спортисти не взеха титла на втора поредна Олимпиада, но спечелиха с един медал повече в сравнение с Лондон 2012, когато взеха само сребро и бронз, въпреки че завършиха с две места по-назад в подреждането от Игрите преди четири години.
Най-слабото представяне на българския спорт на Олимпиада след Втората световна война е в Хелзинки 1952, когато единствен Борис Николов печели бронз в бокса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *