Как Цветан Василев се гаври със проектозакона за КТБ?

Честно казано, не ме учудва нито арогантността, нито гьонсуратлъка на Пеевски и Сие. Те са доказана през годините марка, която очевидно се продава добре на българското политическо бунище. Въпросът, който си задавам по-скоро, е докога и как този цирк ще продължава да заема нашето ежедневие. На всичкото отгоре и всички си го плащат – безропотно.

Но да се върнем на поредното законотворчество на Пеевски, който има толкова общо с правото, колкото аз с акордеона. Всъщност, аз не съм сигурен и в това, но от мене да мине.

В по принцип пълния с антиконституционни текстове проект на „вълшебната тройка“ ясно личат крайните цели на автора. Но понеже съм доверчив човек (от това си патя), реших да се задълбоча и да предложа някои редакционни промени, които сполучливо биха допълнили изначално „държавнически“ мотивирания проектозакон. С тези промени ще се постигнат няколко цели едновременно:

  • Пеевски ще се впише за втори път като законотворец. Освен това, ще даде възможност и на колегата му от партията да стори същото.
  • Ще се намали с малко противоконституционността и колизията на тяхната „творба“. Не че е проблем това, след като самият Главен прокурор още в далечната 2014 г. сакрално изрече, че в случая КТБ може да се върви и извън закона. И го спазва до ден днешен! А и не само той.
  • Освен тези „фундаментални“ цели, ще се подобри рязко събираемостта на кредитите. Ако все пак съществува и такава цел. Освен прагматичните такива, които се свързват само с възможните кражби.

Всъщност, моето предложение към „вълшебната тройка“ (защото няма по-мотивирани и убедителни вносители на проектозакон за КТБ от тях) е да се включат следните текстове (може в Преамбюл) към проектозакончето:

1. Назначават се три оценителски компании за оценка на активите на КТБ и тези, които са придобити чрез финансиране от банката към 20.06.2014 г. Компаниите са посочени от:

а) ФГВГ;

б) необезпечените кредитори;

в) основния акционер на банката;

2. В срок от шест месеца се изготвят оценки на всеки от активите, като за меродавна се приема средната аритметична от трите оценки.

3. Активите, които са вече придобити от трети лица в резултат на цесии или други операции, вкл. и чрез частни съдебни изпълнители (ЧСИ), се предлагат за окончателно откупуване на лицата по актуализираната оценка по т. 2, намалена с евентуално платените (или поети) ангажименти по цесии и плащания по ЧСИ, доказани със съответните платежни документи. В случай на отказ, се прилага Законът за конфискацията им в полза на масата на несъстоятелността на банката.

4. Активите, които все още са под контрола на КТБ, се изнасят на публичен търг за продажба при условията на т. 2 и т. 3.

5. С всички постъпления се погасяват задължения на фирмите собственици (или бивши такива) на активите, както и на техни кредитори към банката.

6. Разликата между постигнатата цена на търговете и оценката към 20.06.2014 г., както и стойността на активите, които са попаднали в трети ръце и не могат да бъдат възстановени (Виваком, НУРТС, например), се покриват от държавата в масата на несъстоятелността по сметките на техните бивши собственици. По същия начин се покрива в масата на несъстоятелността и издръжката на КТБ. С всички постъпления се погасяват задълженията такива, каквито са към 20.06.2014 г.

7. Преходни и специални разпоредби:

Всички активи, придобити (откраднати) чрез т.нар. вътрешни цесии между фирми, обслужвани от Финансово консултиране и Бисер Лазов, се заплащат от владеещите ги компании или се връщат в масата на несъстоятелността и се предлагат на публична продан по предварително изготвените оценки.

Вярвам, че г-н Пеевски като държавнически мислещ човек ще даде първи пример за това и ще съдейства за възстановяването в масата на несъстоятелността, а именно като плати:

а) реалната цена на Техномаркет;

б) цената на София Прес;

в) изплатената от ДКК на ДИПИ цена по дълг на Хедж;

г) 12,5 мил евро, дължими на компанията EFV по сметка на КТБ във връзка с финансирането на Ливеро при схемата за приватизация на Булгартабак;

д) 14,5 милиона евро на СД Дивелопмънт, откраднати чрез престъпно решение на СГС от 2014 г. по дела, свързани с Техноекспортстрой;

е) 1 милион лева, дължими от ФК Левски на Билдинг Рисорт чрез фирмата на вероятния автор на законовото недоносче – адв. Ал. Ангелов;

ж) 8 милиона лева остатъчен дълг на Промишлено строителство холдинг, Техноекспортстрой и Сиболе Сървисиз към КТБ;

з/ разликата до 80 милиона лева дълг на печатницата му към Партнер лизинг;

и) така и неизплатените задължения на медийната му империя. Ако му трябва опресняване, г-н Пеевски може да прибегне към следствието и прокуратурата. Те ги притежават!

Изглежда се размечтах! Но картинката на „Пирамидата КТБ“ би била много интересна и особено нелицеприятна за глашатаите на тази теза. Точно страхът от тази истина обедини всички, участвали пряко и косвено в погрома над банката. И заради това допуснаха и бруталните действия на ордата на Цацаров през май-юни 2014 г., както и лекомислено взетото решение за фалит на КТБ през ноември на същата година. Заради това, съзаклятниците продължават да адмирират арогантната наглост на един самозабравил се човек!

 

Блог на Цветан ВАСИЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *