Как ще работи гръцкият приватизационен фонд?

Един от ключовите елементи от споразумението на Гърция за спасителен пакет за 86 млрд. долара е приватизационният фонд, в който Атина ще прехвърли част от активите си на стойност около 50 млрд. евро, коментира CNBC.

Фондът, който тепърва трябва да бъде одобрен от гръцкото правителство в сряда, ще набира средства за Гърция или чрез продажба на активите, или чрез експлоатирането им с печалба. Фондът ще бъде разделен, като половината от 50-те млрд. евро ще бъде използвани за рекапитализация на банките, 25% по вноски по дълговете, а останалите 25% ще бъде реинвестирани в гръцката икономика. Какво точно представлява обаче фондът?

Защо Гърция се нуждае от приватизационен фонд?

Фондът ще действа като гаранция за кредиторите от еврозоната, които чувстват, че Гърция последователно не изпълнява обещанията си за реформи. Някои от реформите в приватизацията, които бяха в основата на по-ранния заем към Гърция през 2010 г., например, все още не са изпълнени.

Какво ще съдържа фондът?

Според изявлението на еврозоната, което представи детайли за сделката със спасителния заем към Гърция, фондът ще включва „ценни гръцки активи“. Той ще бъде създаден в Гърция и управляван от гръцките власти, но ще бъде под наблюдението на „съответните европейски институции“.

Засега липсват допълнителни детайли кои точно гръцки активи ще бъдат част от фонда, но вероятно сред тях ще бъдат големи държавни компании и предприятия и ще включват дялове в гръцки банки, електрически компании и дружества за комунални услуги, летища и пристанища. Има спекулации, че фондът може да включва и държавна земя и собственост.

Колко време има Гърция, за да продаде активите?

Според изявлението активите във фонда ще бъдат продавани през целия срок на заемите, дадени от кредиторите. Тази първоначална сделка цели да покрие гръцките финансови нужди за следващите три години. Заемите от Европейския механизъм за стабилност, спасителната програма на еврозоната, обаче ще имат по-дълги срокове от по 10 години или повече, което означава, че Гърция има известно време, за да продаде държавните си активи.

Какво мислят инвеститорите?

„Мисля, че това, което прави планът да работи, е че те не искат незабавна продажба на гръцките държавни компании. Те не казват „трябва да продадете гръцки компании за 50 млрд. евро и да ни дадете парите възможно най-бързо“. Те прехвърлят дружества или част от тях във фонд и ще разработват тези фирми, за да получават печалба и за да постигнат максимално голяма възвръщаемост“, казва Джим Лийеис, ръководител в M&G, най-голямата компания за управление на активи в Обединеното кралство.

„Затова за мен най-важното е, че не става въпрос за незабавно разпродаване. Защото стойността от това за гръцкия народ ще бъде много по-малка, а и ще бъде унизително да те накарат да продадеш активите си на капиталисти по целия свят, които идват, за да продадат твоите фирми“.

От друга страна главният кредитен стратег към LNG Capital Гари Дженкинс казва, че сумата от 50 млрд. евро е в съответствие с прогнозите на Международния валутен фонд за стойността на потенциалната гръцка приватизация още през 2011 г. Оттогава тези активи със сигурност са изгубили част от стойността си, казва той.

Според него обаче това е малка победа и за Ципрас, който гордо заяви, че е успял да опази гръцките активи да бъдат изнесени в чужбина от гледна точка на факта, че администрацията на фонда ще бъде базирана в Гърция. „Ако беше подписал офертата отпреди няколко седмици, нямаше да има такъв сегрегиран фонд“, казва Дженкинс.

„Все пак се чудя как ще се почувстват гръцките работници от това да бъдат управлявани от друга страна. Сигурен съм, че ще бъдат изключително щастливи и няма да има никакви протести…“, добавя той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *