Как BP се отказа от зелената енергия

BP (преди с името British Petrolium), която десетилетия наред инвестира милиарди долари в зелена енергия днес прекратява тази си програма, за да се съсредоточи изцяло върху фосилните горива, установи „Гардиън“.

В миналото инвестициите на фирмата за проучвания в областта на зелената енергия са достигали до 830 милиона долара годишно, а в програмата са участвали 4400 учени и поддържащ персонал. За пет години в енергия с ниски въглеродни емисии са инвестирани 8 милиарда долара.

Почти цялата технология днес е продадена, а проучванията са заключени във архива на BP. Очаква се на среща на акционерите фирмата, която някога обещаваше да премине „отвъд петрола“ да понесе критика, че не обръща достатъчно внимание на опазването на околната среда и преминаването към алтернативни източници на енергия.

През 2015 г. BP ще отдели над 20 милиарда долара за проектите си на глобално равнище, но само малка част от тях е за дейности, различни от добив на фосилни горива. „Гардиън“ установи, че фирмата е инвестирала по-малко в алтернативни източници през последното десетилетие, отколкото през 80-те и 90-те.

Още преди три десетилетия фирмата е правила пробиви в областта на фотоволтаиците, употребата на морските вълни и енергийната ефективност като част от инициатива за намаляване на емисиите на парникови газове.

В Сънбъри били провеждани експерименти с изолации и различни захранвания, които днес се смятат за стандартни. „Всички доклади се съхраняват и съдържат много информация. Проучваме алтернативни източници на енергия от началото на 80-те“, заявява един от учените, участвали в проекта.

Намаление на разходите през 1993 г. слага край на отделния развоен отдел, който е бил намален и слят с инженерния, като нарежданията били да се съсредоточават върху изследванията свързани с петрола, а повечето от изследванията в областта на възобновяемите източници се съхраняват в основната библиотека в университета в Уоруик, но не са достъпни за широката публика.

Говорител на BP твърди, че фирмата инвестира 660 милиона долара годишно в развойна дейност, а проучванията в областта на енергийната ефективност не са спрели. 20% от развойната дейност според него са посветени на „прехода към нисковъглеродна енергия“. Той обаче признава, че фирмата не се занимава с възобновяеми източници, като това е дейността на отделна фирма.

През 2003 г. тогавашният изпълнителен директор Джон Браун изглежда е смятал, че бъдещето на фирмата е в нисковъглеродната енергия и започва кампания за ребрандиране на стойност 2000 млн. долара, която сменя слогъна й на „Отвъд петрола“, както и логото на BP.

През 2007 г. Браун обаче напуска компанията, а през 2011 г. неговият наследник Тони Хейуърд затваря BP Solar, тъй като не носи приходи. „Икономическите проблеми значително пречат на соларната индустрия, което прави трудно за фирмата да поддържа дългосрочните печалби на фирмата“, съобщи тогава BP.

Две години по-рано Хейуърд затвори и BP Alternative Energy, и премахна шефа й Вивиан Кокс. През 2013 г. следващият изпълнителен директор, Боб Дъдли обявява за продан 2600 мегавата вятърни паркове, собственост на компанията, но не успява да ги продаде. BP все още е собственик и на бразилска фирма за биогорива.

За сметка на това, основните инвестиции са насочени към въглеродно-интензивни дейности, например разработката на петролни пясъци, както и традиционния добив на петрол и природен газ. BP твърди че 56% от проучванията и разработките са насочени към синьото гориво. Фирмата заявява, че работи активно и в областта на биогиривата и програмите за енергийна ефективност, както и полага значителни усилия, за да имат предвид климатичните промени в плановете си.

Много от акционерите на фирмата искат BP да се заеме по-сериозно с промените в климата. Ръководството на фирмата обаче е на мнение, че политиците трябва да поемат основната отговорност за намалява

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *