Калфин: Увеличаването на доходите на хората е спешно и неотложно действие

Това каза пред Фокус евродепутатът Ивайло Калфин, заместник-председател на бюджетната комисия в Европейския парламент.
Ограничаването на доходите или тяхното замразяване на практика в държавния сектор се отрази като допълнителен фактор за стимулиране на кризата, а не за нейното решаване. В момента един от основните въпроси пред страната е огромната обеднялост на голяма част от българското население, което се движи около границите на бедността на ЕС. Това е изключително опасно явление, защото освен икономически, това има и много тежки социални последствия, каза Ивайло Калфин.
Според него не са основателни коментарите, че участието в пакта „Евро +” в този му вид означава да няма ръст на пенсии и заплати.
Никъде не се казва замразяване на доходите, даже проблемът е, че доходите бяха замразени през последните две години, което значи реалното им намаляване. Това, което пактът не допуска, е трайно, продължително, увеличаване на доходите над увеличаване на производителността, нещо, което не се е случвало досега  в България и което няма как да се случи, защото няма откъде да се вземат средства за увеличаването на доходите. Този пакт съвсем не трябва да се използва от правителството за оправдание на нежеланието им да провеждат социална политика, напротив, в неговите рамки би могла да се води доста по-добра социална политика от тази в момента, заяви евродепутатът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *