Камен Колев: Замразяването на цените ще прогони инвеститорите

Промениха я и външните фактори: дълговата криза, рецесията в ЕС – наш основен икономически партньор. Това повлия преди всичко на нашия износ. Той забави растеж. До средата на миналата година той бележеше ръстове, но от средата на миналата година се забави този растеж. Цените започнаха да падат на водещи наши експортни стоки.
Това каза за „Хоризонт“ и предаването „12+3“ – зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Той посочи, че износът ни е главно на суровини и ниско преработени стоки, а вътрешното потребление се е свило.
Замразяването на цените ще отблъсне инвеститорите, заяви Колев. Никой няма да дойде да инвестира, при положение,  че този инвеститор, който ще произвежда някакви стоки и услуги, някой след време може да му замрази цените. Прекалено променлива е нормативната среда и няма решително подобрение в бизнес средата.
Потреблението продължава да бъде свито! Това е важният, основният проблем. Когато говорим за повишаване на доходите, даже и в частта на пенсиите, на заплатите, когато се казва, че те ще отидат преди всичко за консумация на храни, а не за луксозни стоки, и с това ще подпомогнем родното производство, тази постановка вече не е съвсем точна. Даже и в частта на основните храни местното производство e едва 20 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *