Камериерката Нафисату Диало: Искам Строс-Кан в затвора

 
„Заради него (Строс-Кан) ме наричат проститутка…Желая той да лежи в затвора. Искам да знае, че има места, където не можеш да използваш своята власт, своите пари“, каза тя пред изданието.
Адвокатите на бившия директор на МВФ определиха пред Франс прес изказването на Диало като „опит за разпалване на общественото мнение“, предаде БГНЕС. Според тях подобно поведение говори за „непрофесионализма“ на адвокатите на обвинителката.
Днес се очаква предполагаемата жертва на Строс-Кан да се появи в предаването на телевизия „Ей Би Си”, „Добро утро, Америка”, пише „Фигаро“, цитиран от „Фокус“. Телевизионното участие на Диало ще се случи точно седмица преди следващото съдебно слушане по делото срещу бившия шеф на МВФ, което ще се проведе на 1 август. В момента срещу Строс-Кан са повдигнати седем обвинения, две от които са за сексуално насилие и опит за изнасилване.
Доминик Строс-Кан бе арестуван на 14 май в Ню Йорк по обвинение, че изнасилил камериерка в хотел „Софител“. Няколко дни той прекара в затвора, след което Върховният съд на щата Ню Йорк се съгласи да го пусне под гаранция от няколко милиона долара и да го постави под домашен арест. Строс-Кан бе принуден да подаде оставка като ръководител на МВФ.
Драмата придоби неочакван обрат, след като прокуратурата заяви, че камериерката е дала лъжливи показания. На 1 юли Строс-Кан си върна обратно парите, дадени за гаранцията, но документите, предоставящи му право да напусне САЩ, все още са в американските власти.
На 4 юли френската писателка и журналистка Тристан Банон също заведе иск срещу Строс-Кан за опит за изнасилване. Това постави началото на френското дело срещу бившия глава на МВФ. Потърпевшата твърди, че през 2003 г. по време на интервю той се е опитал да я изнасили. Едва след 8 години тя се е решила да потърси правдата.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *