Кандидати за еврозоната обсъждат Брекзита

Кандидати за еврозоната от евросемейството днес събраха в полската столица, за да обсъдят  какви могат да бъдат последиците от Брекзита върху техните икономики. За това съобщи представителят на домакините Конрад Шимански, заместник-външен министър на Полша. В стартиралите вече преговори ще вземат участие представители на премиери, на външните и финансовите министерства от Полша, Дания, Хърватия, Чехия, Румъния, Швеция, България и Унгария, т.е. на всички страни членки на ЕС, които все още са в чакалнята на еврозоната и чакат реда си да въведат общоевропейската валута – еврото, с изключение на Великобритания, където на референдума през юни бе решено страната да излезе от Евросъюза.
„Брекзит означава промени в разпределението на силите между страните от еврозоната и държавите, които не са въвели тази валута. Силно сме заинтересовани от оздравяване на ситуацията в еврозоната и подкрепяме необходимите реформи, но трябва да обърнем сериозно внимание на запазването на ценностите на единния пазар, който за нас е ключовият икономически аспект на ЕС“, допълни заместник-външният министър на Полша, отговарящ за европейските въпроси.
„Искаме да изградим добри канали за контакти със страните извън еврозоната, така че по време на преговорите за бъдещето й нашият глас да бъде чут“, подчертава Конрад Шимански, изразявайки общата позиция на участниците във варшавската среща.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *