Кандидат-купувачи оглеждат Русенската корабостроителница

Кандидат-купувачи ще оглеждат от днес Русенската корабостроителница. Тя се продава на търг от частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. „От май миналата година имаме дело на КТБ, чийто синдици са взискателни. Заради изпадане в несъстоятелност те искат да се извърши публична продажба на Русенската корабостроителница. За да се спре разграбването й, тя бе запечатана. След това се направи опис, има експертна оценка от вещи лица. Става дума за много сгради – цехове, станции, работилници, съоръжения, както и около 320 дка земя“, обясни Хаджииванов.
Имотите и сградите представляват комплекс за строителство и ремонт на кораби и плаващи съоръжения, поради което ще се продават като един обект с обща начална цена 32 277 554,25 лева. Срокът за публичната продан е месец и ще изтече на 5 октомври тази година.
По думите на Хаджииванов интерес има и от България, и от чужбина. Ако корабостроителницата не бъде продадена, ще се състои втори търг, като началната й цена тогава ще бъде намалена с 20 процента.
„Русенска корабостроителница Запад“ бе запечатана в края февруари тази година. В предприятието работеха 102 души, които организираха и протести с искане заводът да бъде отворен. По време на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество, състояло се в средата на март т.г., временният синдик на „Русенска корабостроителница Запад“ Росен Милошев обясни, че към края на август м. г. задълженията на дружеството са за 75,5 млн. лева, като от тях 34,7 млн. лева са към КТБ. Росен Милошев допълва: „Схемата е много проста и елементарна – цялото предприятие Русенска корабостроителница е отдадено на Русенска корабостроителница АД град Ямбол за 2000 лева на месец и само за да разберете нищожността на тази цена, която е 48 хиляди лева на година, ще кажа, че данъкът „сгради“ и таксата „смет“ за една година са в размер на 97 хиляди лева.“
„Хубаво е, че корабостроителницата се запази. Аз съм и инженер корабостроител, като според мен тя може да бъде възстановена“, обясни съдебният изпълнител Хаджииванов с изненадваща носталгия в гласа. Нещо, което е неприсъщо за професията му…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *