Кандидат-купувачът на „ЧЕЗ България“ – „Фючър енерджи“, излиза от пазара на ток

. Само месец след като „Фючър енерджи“, заедно с индийски партньор подаде най-високата оферта за закупуване на активите на ЧЕЗ-България, енергийният търговец изненадващо изпадна в неплатежоспособност. В края на миналата седмица той е поискал от „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) незабавно да бъде отстранен от пазара на електрическа енергия в България.

От публичния регистър на търговските участници, регистрирани като координатори на стандартни балансиращи групи, се вижда, че „Фючър енерджи“, която е била вписана в него още през 1 май 2013 г., ще излезе от пазара на ток в 00:00 часа на 2 декември.

Изненадващото развитие (поне допреди няколко седмици нямаше данни за проблеми при търговеца) повдигна въпроси дали решението на „Фючър енерджи“ да излезе от пазара на електроенергия не било предизвикано от конкуренти за бизнеса на ЧЕЗ. Или обратно, дали компанията не се е опитвала да се спаси от ликвидните си проблеми, придобивайки най-голямото като приходи енергийно дружество в България.

Какво се случи на „Фючър енерджи“

Засега отговорът е, че по-скоро дружеството е изпаднало в неплатежоспособност, тъй като прогнозите му за движението на енергийните цени не са сбъднали и търговецът не е можел да изпълни договорите с клиентите си.

Според участници на пазара ключови доставчици са прекратили договорите си с „Фючър енерджи“, като в същото време в балансиращата му група са натрупани огромни небаланси. За първи път сигнал, че има проблем в дружеството се появи на 24 ноември, когато стана ясно, че то не е погасило „Задълженията към обществото“ (специална такса плащана от потребителите на електроенергия) към НЕК.

Собственикът на компанията Валентин Христов не беше намерен за коментар, а други енергийни търговци твърдят, че докато не се преодолее кризата се въздържат да обсъждат случващото се на пазара. Така че засега е трудно да се дадат еднозначни отговори на въпроса за конкретната причина довела до неплатежоспособността на „Фючър енерджи“.

Както означава да фалира енергиен търговец

Това не е първият случай, в който енергиен търговец излиза от пазара. Преди две години това се случи с „Енемона Ютилитис“, която вече е обявена във фалит. Още няколко по-малки търговеца на ток бяха изкарани от пазара на балансираща енергия от ЕСО през последната година.

По процедура клиентите на този търговец на ток автоматично са прехвърлени към доставчика от последна инстанция – НЕК. Т.е. те няма да имат непосредствени проблеми за снабдяването им с електроенергия. Според сайта на „Фючър енерджи“ то доставя електроенергия на над 5000 компании. Цената на електроенергията, която закупуват от НЕК, обаче ще поскъпне, но клиентите относително бързо могат да си намерят нови доставчици.

Кои са „Фючър енерджи“

Компанията, чийто собственик е Валентин Христов, доставя електроенергия за България, Македония, Сърбия и Албания. Досега изглеждаше, че дружеството се представя добре на пазара на електроенергия. Според консолидирания отчет за 2016 г. приходите му са 52 млн. лв., а нетната печалба е 1.2 млн. лв.

Новината е наистина изненадваща на фона на това, че в началото на този месец „Капитал“ научи, че именно „Фючър енерджи“ е бил одобрен за купувач на най-големия частен енергиен актив в страната – този на ЧЕЗ. Българският търговец беше подал оферта заедно с индийската India Power Corporation Ltd (IPCL), която е част от група с бизнес за около 10 млрд. долара. Ценовото им предложение за най-голямото електроразпределително дружество, което обхваща територията на Западна България и обслужва близо 3 млн. потребители – на снабдителното предприятие „ЧЕЗ електро“ и търговеца на електроенергия „ЧЕЗ трейд“, беше над 300 млн. евро.

По информация на „Капитал“ на кандидата е бил даден срок от 3 месеца – до януари, да постигне съгласие по договора за покупко-продажба. Сред конкурентите на „Фючър енерджи“ и индийската компания беше Христо Ковачки и пазарджишката „Инерком“, Energo-pro и консорциум между „Приста ойл“ и турската STFA.

Доколко сегашното искане до ЕСО може да се окаже решаващо за изхода на тази сделка засега не е ясно.

Кой е Валентин Христов

Що се отнася до бизнеса на самия Валентин Христов, до началото на 2016 г. той се занимаваше основно с хладилни инсталации главно за вериги магазини и бензиностанции.

Компанията му „Магнум 7“, с приходи от 18 млн. лв., стана собственост на австрийската Hauser. Той запази дял от 10% в дружеството. „Хладилните“ му клиенти са и първите при дебюта му в търговията, която постепенно се разраства и в Сърбия, Албания и Македония, информира в.Капитал.

Машинен инженер по образование, всъщност Христов е сериен предприемач – сред начинанията му в миналото са минералната вода „Банкя“ и компанията за дигитален широколентов печат „Типо принт“.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *