Как ще се смята данък „уикенд“ за колите

Плоска ставка за данък „уикенд“ няма да има. Брюксел е отказал на страната фирмите да могат да избират между два варианта как да облагат фирмените автомобили с право на приспадане на ДДС, които се ползват и за лични цели. Офертата на финансовото министерство беше компаниите или да изготвят свой модел на отчитане, или да се връща само половината ДДС. От думите на финансовия министър Владислав Горанов пред „Капитал“ става ясно, че ново искане за разрешение от Брюксел няма да има, защото целта им е първо да се ориентират как фирмите отчитат данък „уикенд“.

 

От отказа следва, че за превозни средства, за които може да се иска приспадане на ДДС, фирмите ще трябва да водят пътни листи, да делят лични и служебни коли и да решат колко да внесат в бюджета като ДДС от стойността на колата при покупка и от разходите по поддръжка около нея. Това създава бюрокрация в компаниите и може да доведе до данъчен тормоз. Но е по-изгодно за дружествата, в които личното ползване почти отсъства. Регистрираните по ДДС фирми са около 300 хиляди.

Защо Брюксел отказа

Отказът на Европейската комисия става ясен от Доклада за касовото изпълнение на консолидираната фискална програма за полугодието на 2016 г. и беше потвърден от Горанов. През пролетта финансовото министерство беше поискало разрешение (т.нар. дерогация) компаниите да могат автоматично и без документи да си признават 50% от ДДС, а останалия да го внасят.

Мотивът за отказа на Брюксел според доклада за бюджета е, че „незадължителното въвеждане на ограничението на правото на данъчен кредит ще продължи неравностойното третиране на определени бизнес активи и няма да опрости събирането на ДДС. В тази връзка България е приканена да преразгледа подаденото искане“.

Сходно е и обяснението на финансовия министър: „Подозирахме, че ще откажат, защото това, което искахме, го няма като практика – избор между двата модела. Те казват дерогация подобно на тази, която искате, може, но само ако се прилага един от двата модела. Не може да се даде право на избор дали ще избереш частично приспадане на данъчен кредит или другия модел – да си водиш счетоводство и да преценяваш каква е частта на личното ползване – или едното, или другото.“

Идеята накратко беше – ако закупиш автомобил за 50 хил. лв., вместо да ползваш за него 10 хил. лв. данъчен кредит, да ползваш половината, т.е. 5 хил. лв., без данъчните да се интересуват в каква част от времето се кара за лични цели. Но на голяма част от бизнеса 50% признаване за лично ползване му беше неизгодно. И затова управляващите по искане на бизнеса оставиха опция – или 50% приспадане на ДДС, или компаниите да попълват пътни листа и сами за изчисляват колко процента ползват за нуждите на бизнеса и колко – за лични цели. Ако финансовото министерство беше решило да има единствено твърда ставка 50 на 50, две трети от бизнеса щяха да са недоволни, смята данъчен консултант.

Какво следва

„Засега сме оставили да видим как ще се напасне бизнесът към данъка върху личното ползване. Това, което се наблюдава, е, че бизнесът предпочита тези активи, които ги ползва предимно за лични цели, да ги извади от ДДС оборота, т.е да не ползва данъчния кредит за тях. Това беше и целта на инициативата за по-справедлива система на ДДС, защото масова практика беше данъчно регистрираните по ДДС лица да се ползват с предимство пред останалите граждани като плащат частично ДДС“, допълва Горанов.

Според данъчен консултант от международната одиторската четворка на теория ЕК не ни ограничава пак да поискаме дерогация. За големия бизнес, който ползва автопарка си предимно за работа, тази опция за 50% връщане на ДДС не вършеше работа, но пък ако бяха избрали 50/50, нямаше да има нужда да поддържат пътни листове, т.е. по-малко бюрокрация, обясни той. Сега просто пада опцията за 50%. Тя беше много изгодна за по-малките бизнеси, които взимат пълния данъчен кредит, но примерно ползват автомобила 90% за лични нужди, пресметна експертът.

Сега компаниите отново са в зона на несигурност – дали данъчните няма да им влязат на ревизия и да не признаят методологията, а оттам и да начислят още данъци. Те имат това право за години назад.

След отказа от Брюксел има и лека колизия между законите. В гласувани промени в Закона за корпоративното подоходно облагане вече има прието разпределение 50 на 50 между фирмено и лично ползване. То обаче важи за колите, за които няма право на данъчен кредит.

Платеното дотук

Данни колко са приходите от данък „Уикенд“ в бюджета няма. Информация беше давана само за първите няколко месеца на годината при въвеждането на правилата и сумите бяха символични. Според данъчни бизнесът е извадил от ДДС оборот активите, които ползва смесено. Така в бюджета влиза ДДС като положителен ефект на неползване на данъчен кредит  . Консултанти и счетоводители също отбелязват, че ако колите или недвижимостите са били ползвани изцяло за личните цели на собственика, управителя или служителите, в много случаи те вече са продадени на реалния ползвател.

По информация на „Капитал“ данъчните също са активни напоследък – както с пряк контакт с компаниите и настояване за повече отчитане, така и с директни проверки. При ревизиите в София например е бил изготвен списък с 5 хил. скъпи автомобила, които се водят на фирми. Проверки ще има има и през имотния регистър, като ще се следят юридически лица, които имат придобити недвижимости.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *