Кардано-най-перспективната блокчейн технология

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КАРДАНО И  КОИ СА НЕГОВИТЕ ПРЕДИМСТВА?

 Създател на Кардано е компанията Input Output Hong Kong (IOHK), чийто лидер е Хоскинсън, който напуска Етериум поради различията с екипа там и решава да създаде нова валута с по-добри принципи.

Следователно, очаквайте по-добри резултати за Cardano!

Идеята на блокчейн технологията Кардано е да конкурира Етериум. Виртуалната валута в системата се казва Ada, като при все че е пусната за търговия скоро, вече се намира в топ 10 за най-скъпи виртуални валути по размер на пазарната капитализация.

Проектът реално започва през 2015 г., като peer-to-peer платформа за научни изследвания. Понастоящем около 26 млрд. броя Ada са в обращение, при максимален брой от 45 млрд. броя.

След като беше пусната през 2015 г., от разработчиците Кардано се продаваше чрез програма за първоначално предлагане на криптовалути (ICO). Това се случи на четири етапа. Последната покупка на ICO завърши през януари 2017 година. 

Не трябва да забравяте, че Кардано се ръководи от предишния главен изпълнителен директор на Етериум. Нормално е двете монети да имат някои прилики. Да, ама не. Двете монети имат съвсем малко общо. Единственото е, че са крипто-валута, чийто гръбнак ползва блокчейн технологията.

Това е първият блок-проект, който се разработва от научна философия и единственият, който е проектиран, построен и ще се развива от глобален екип от водещи академици и инженери!

 Кардано е нещо повече от крипто валута, това е технологична платформа, която ще може да управлява финансовите приложения, които се използват всеки ден от отделни лица, организации и правителства по целия свят. Платформата се изгражда на слоеве, което дава на системата гъвкавост, за да бъде по-лесно поддържана и позволява подобрения. Ще бъде изграден отделен изчислителен слой за работа с интелигентни договори, цифровите правни споразумения, които ще залегнат в бъдещата търговия и бизнеса; 

  Кардано (ADA) може да се използва за изпращане и получаване на цифрови средства. Тази цифрова парична наличност представлява бъдещето на парите, което прави възможно бързите и директни трансфери гарантирани и  подсигурени  чрез използването на криптография;

 Кардано ще изпълнява и децентрализирани приложения, или услуги, които не се контролират от нито една партия. Вместо това те работят в блок-верига;

 -Кардано е приел нов стил на регулирано изчисляване, което ще доведе до по-голямо финансово приобщаване, като осигури отворен достъп за всички до справедливи финансови услуги;

 Научната строгост, приложена към критични за мисията системи, като аерокосмическото и банковото дело, бе въведена в областта на крипто валутите с висока степен на сигурност. Смятаме, че това се прави за първи път;

 Основно нововъведение на Cardano е, че ще балансира потребностите на потребителите с тези на регулаторите и при това ще комбинира неприкосновеността на личния живот с регулирането;

 Cardano SL (или Cardano Settlement Layer) е криптографска валута, разработена  от IOHK съвместно с университета в Единбург, Атинския университет и университета в Кънектикът. Cardano SL се основава на изпълнението на бялата книга  “Ouroboros: A Provably Secure Proof of Stake Blockchain Protocol” от Aggelos Kiayias, Александър Ръсел, Бернардо Дейвид и Роман Олиников;

 Можете да помислите за Cardano SL, тъй като той е “ремонтиран” със свободата да оправи  недостатъците на Bitcoin.

КАКВО ПРАВИ CARDANO SL СПЕЦИАЛЕН?

 Докато има прилики между Bitcoin и Cardano SL, има и много разлики между тези две крипто валути. Най-съществената разлика е, че Bitcoin е доказателство за крипто валута, докато Cardano SL използва доказателство за залога, за да постигне консенсус. Това насърчава честността и дългосрочното участие.

За разлика от конвенционалните (известни като fiat) централно банкирани валути, като например йената или американския долар, цифровите валути не изискват банкова система да движи стойността си. С премахването на това ограничение работата с цифровите валути е много по-бърза от работата с банкирането, особено в глобален мащаб. Прехвърлянето на 10 долара от Осака в Денвър вече не отнема дни, когато се използва цифрова валута. Всички транзакции се извършват бързо, независимо от разстоянието.

-Кардано е новаторска платформа, създадена за въвеждането на крипто-валутната икономика и демократизацията на паричното обращение в развиващите се пазари. Тя се основава на технология, предназначена да създаде нова децентрализирана икономика и да демократизира финансите на развиващите се пазари. Тя ще позволи да се работи с децентрализирани приложения на базата на интелигентни договори по достъпен, надежден и мащабируем начин.

Кардано се стреми да се превърне в платформа за интелигентни договори, като разработи нов език за програмиране, известен като Haskell, който позволява „да пише по по-сигурен и надежден начин, защото има математически подход“.  Принципът на Cardano (ADA) е доказателство за доказване на залога, което определя постигането на консенсус в мрежата. Алгоритъмът играе важна роля в работата на платформата и участва във функционирането на монетите ADA, което е нововъведение в работата на блокиращите технологии.

Кардано използва нов PoS алгоритъм, наречен Ouroboros, който определя как отделните възли постигат консенсус в мрежата. Този алгоритъм също е критична част от инфраструктурата, която поддържа криптовата валута на Ada и е основна иновация в блокирането на технологиите. Ouroboros елиминира необходимостта от енергийно-интензивен протокол за доказване на труд, който служи като пречка за ограничаване на блокирането за много по-широкото му използване. Също така алгоритъмът на Ouroboros избягва нуждата от енергийно интензивни доказателства, тъй като разработчиците на проекти са успели да докажат научно високото ниво на сигурност на самия протокол без помощта на допълнителни инструменти.

Резултатът от платформата за сигурност на платформата Ouroboros може да се сравни със защитата на системата Bitcoin, която никой не е успял да пробие. Разработена от екип от специалисти, ръководен от главния изследовател на IOHK, професор Аггелос Чиаас, Ouroboros е първият протокол на PoS, който е доказано математически сигурен, и първият протокол, който е бил колективно разгледан от хостинг Crypt 2017, водеща криптографска конференция.

Нивото на сигурност, демонстрирано от Ouroboros, е сравнимо с нивото на сигурност на блокбъстъра Bitcoin, който никога не е бил компрометиран.

Кардано предлага на потребителите нов алгоритъм за консенсус, разработен през последните две години. Той разчита на алгоритъма за доказателство за залог, известен като Ouroboros, който защитава блока от масивни атаки, което позволява на разработчиците да съставят протоколи и да подобряват функционалността. Ouroboros улеснява създаването на sajdzhens и позволява на мрежата да продължи да защитава поверителността и сигурността на своите потребители.

Предполага се, че този подход към програмирането ще намали броя на грешките, които в миналото доведоха до множество финансови загуби. Освен това Кардано планира да издаде дебитна карта ADA, която може да бъде попълнена чрез портфейла на Daedalus. Кардано е услуга за крипто-валута, предназначена да осигури стабилен и мащабируем алгоритъм за прехвърляне на цената на различни активи.

Това е първата по рода си платформа, разработена по високотехнологичния протокол Haskell. Blockchain има потенциала да се превърне в глобално трансформирана технология, но редица критични проблеми възпрепятстват настоящите решения: липса на регулаторен надзор, експериментално разработване на софтуер с недоказана сигурност, лошо управление, което задушава подновявания и липса на планиране за дългосрочно бъдеще на протоколите.

Проектът Кардано е различен: той открито отчита необходимостта от регулаторен надзор, като запазва неприкосновеността на личния живот и защитата на потребителите чрез новаторска софтуерна архитектура. Протоколът съдържа блок за многостепенни блокове, който е гъвкав, мащабируем и разработен, използвайки най-строгите академични и търговски софтуерни стандарти в бранша. Кардано ще използва система за демократично управление, която ще позволи на проекта да се развива с течение на времето и да се финансира по устойчив начин чрез система за визия на кандидатите.

Cardano е колективен проект, състоящ се от три институции, които имат отделни роли, които допринасят за успеха на проекта.

  • Мисията на фондация „Кардано“ е да „стандартизира, защитава и популяризира“ технологията Кардано. Освен това, Фондация „Кардано“ със седалище в Швейцария е създадена, за да подпомогне надзора върху развитието на Cardano и неговата екосистема, както и надзора върху неговите дейности и защита от страна на потребителите на протокола.
  • IOHK е инженерингова компания от световна класа, която отговаря за изграждането на блокадата на Cardano.
  • Emurgо, базирана на остров Ман, е създадена да отговаря за развитието на търговски приложения, създадени върху екосистемата Cardano.

Тези три организации са напълно разделени в собственост и лидерство. Сега IOHK издаде селищен слой. Това означава, че можете да излъчвате, търгувате и да придобивате Ada жетони напълно, независимо от нивото на изчисление. Целта на нивото на изчисление е да осигури бета версия, издадена от първото тримесечие на 2018 г. След като нивата на селища и изчисления са в реално време, потребителите ще могат да конфигурират персонализирана среда за създаване на децентрализирани приложения на стека Cardano. През 2019 г. IOHK възнамерява да работи върху дългосрочната скалируемост на Cardano и да разшири възможностите си. Като разработчици, IOHK беше сключен за периода до 2020 г., за да се гарантира, че Cardano е в добро състояние. Целта е да се създаде устойчива екосистема, която да може да се финансира и подкрепя.

Петър Къртев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *