Карлово привлича туристи със сладко от рози

Карлово въвежда нови мерки за привличане на чуждестранни туристи. Местният туристически бранш обмисля да посреща от следващата години гостите си с домашно сладко, приготвено от цветовете на българската маслодайна роза. Нестандартната бизнес идея е на една къщите в комплекс „Старинно Карлово“.

Идеята се родила от интереса към Карлово, който проявили японските туристи. Всяка година групи от страната на изгряващото слънце са гости на традиционния празник на розата. Самото приготвяне на уникалното сладко от рози ще започне по време на розобера. Според  Атанаска Зелямова – аниматор в комплекс „Старинно Карлово“ това ще се прави по рецепта от старите баби, начина по който се приготвяли сладкото в миналото, тъй като комплексът  е обвързан с автентични неща, стремяг са  да запазват и съхраняват тази традиция.

Аниматорите на комплекса посочиха, че сладкото от рози има слабителен ефект и затова трябва да се внимава с прекомерната му консумация, но вкусът му определено трябва да се опита, защото е уникален.  Сладкото е много приятно и деликатно на вкус, всеки човек по различен начин го определя, тъй като на някои им се струва много сладичко, на друг изискан. Сладкото от рози задължително се поднася с кафе на пясък, което пък се приготвя на меден манган отпреди 100 години. Освен кафе на пясък и сладко от рози, ако желаят туристите могат да се облекат и в автентични носии, характерни само за района на Карлово.

За проникването на маслодайната роза в Розовата долина населението разказва и различни легенди. Една от най-старите твърди, че маслодайната роза е пренесена от Мала Азия още в началото на робството и засадена най-напред в околностите на днешния град Шипка. През 1906 г. в България имало 22 розопроизводителни околии с 210 общини, като сега вече Карловската долина надминава по производство Казанлъшката. В своята няколковековна практика, използувайки опита от производството на ракия, българският розопроизводител изобретява и въвежда редица подобрения в процеса за производство на розово масло чрез двойна дестилация. С тях той не само увеличава количеството на полученото розово масло, но и запазва финия му аромат и неповторими качества, с което постепенно измества на пазара кашмирската и арабстката розова вода и масло.

 

Кольо ЗЛАТАНСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *