Карлсберг България поддържа лидерска позиция

Карлсберг Груп публикува финансовия отчет на компанията за първото полугодие на 2017 година. Според данните компанията отбелязва 15% увеличение на оперативната си печалба, 2% ръст на нетните приходи от продажби и 37% увеличение на паричния поток на глобално ниво – спрямо първите шест месеца на 2016.

Обобщено, акцентите в доклада сочат:

  • Органичен и отчетен ръст на нетните приходи от 2% , 31,765 милиона датски крони;
  • Стабилно подобрение на микса (price/mix) от +4% с добър прогрес във всички региони;
  • Общият органичен обем намалява с 2%, повлиян от спада на пластмасовите опаковки в Русия;
    • Обемът на Tuborg расте с +3% , основно благодарение на азиатския пазар, Carlsberg спада с -1%, повлиян от стабилната база на EURO 2016;
    • Крафт и специалните бири растат в обем с +25%, безалкохолната бира в Западна Европа е с+13% ръст в обем;

Изпълнителният директор на Карлсберг Груп Кийс Харт коментира цифрите: „Постигнахме много силни резултати за първите шест месеца на годината, подобрявайки оперативната печалба и паричния поток. Това е показателно, че имаме реална възможност на годишна база да постигнем планираното по стратегическите ни приоритети: да заемем съществен дял от ползите на проекта „Финансиране на пътешествието“ и да предприемем инвестиции в дейности по стратегията ни SAIL’22, с които да увеличим приходите си в бъдеще.”

„Нашите силни финансови резултати ни дават възможност да увеличим инвестициите си в приоритетите по SAIL’22, за да осигурим устойчиво, дълготрайно развитие на Карлсберг Груп. Ръстът на Tuborg в Азия, експанзията на Grimbergen и все така плодотворното ни сътрудничество с Brooklyn са отлични примери за статуса на стратегията SAIL’22 към момента”, продължава той.

У нас компанията продължава своето добро развитие, като по последни данни на агенция Nielsen A/S  за първите седем месеца на 2017 година Карлсберг България поддържа лидерска позиция на пазара на бира у нас с ръст от 18,7% в обем и 17,6% в стойност – сравнено със същия период на миналата година, достигайки 30,7% дял от общия пазар на бира. Бирена марка номер едно в България е Пиринско, с 19% пазарен дял в обем.

За Карлсберг България

Продуктовото портфолио на компанията включва разнообразие от първокласни бири – националните Шуменско и Пиринско, международните марки на компанията Carlsberg и Tuborg, чешката Budweiser Budvar, немската пшеничена бира Erdinger и белгийската крафт бира Grimbergen, златистия испански лагер с цитрусови нотки San Migel Fresca, италианската Angelo Poretti  с няколко вида хмел и  американската Brooklyn Lager с изявен малцов характер. Карлсберг България предлага на нашия пазар и сайдера Somersby в пет разновидности – ябълка, круша, къпина, боровинка и нар.

 За Карлсберг Груп

Карлбсерг Груп е една от водещите пивоварни компании по света, с голямо портфолио от бирени брандове и други напитки. Марките Carlsberg, Baltika и Tuborg са сред най-големите бирени марки на Европа. 42,000 души работят в компанията, а продуктите й се продават на 150 пазара по света. През 2016 година Карлсберг Груп продаде 117 милиона хектолитра бира, което се равнява на 35 милиарда бирени бутилки.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *