Каролев: Референтният лихвен процент няма да намали вноските по кредитите

Банковата система у нас е непрозрачна, заяви икономистът Владимир Каролев пред Нова ТВ. Изказването си той направи по повод готвените законодателни промени, които ще засегнат банките, лихвените нива и ипотеките.

„Най-вредни са идеите, в които има частица истина“, коментира Каролев. След което обясни: „В банковата система у нас има непрозрачност, различните банки по различен начин договарят лихвените проценти и в тази посока трябва да има прозрачност“.

Според икономиста е погрешно общоприетото схващане, че ако бъде въведен референтен лихвен процент, хората ще плащат по-малки вноски по кредитите си. За да се намали лихвата обаче, поясни той, трябва да се намали кредитният риск на държавата и кредитният риск на съответния получател.

Владимир Каролев коментира и идеята да се забрани таксата предсрочно погасяване, която финансовите дружества налагат на клиентите си, като мнението му е, че макар и изпълнима, тази мярка само ще доведе до оскъпяване на кредитите. Причината е, че при този случаи банките „много по-внимателно ще дават заеми“.

По думите му хората си мислят, че като се въведе референтен лихвен процент вноската ще падне. „Това няма да стане. За да се намали лихвата, трябва да се намали кредитният риск на държавата и кредитният риск на съответния получател“, обясни той.

Икономистът възрази и срещу евентуалната възможност собственикът на ипотекирано и иззето жилище да има право да обжалва търга, на който то е продадено. Той коментира: „Как да стане това, като не си плащал? Това е пазарен процес“.

По темата се изказа и друг икономист, Кольо Парамов. Той се обяви против предложените мерки, защото, според него, някои от тях ще донесат сериозни загуби.

„Когато говорим за банки, трябва да пипаме с бели ръкавици“, беше коментарът на Парамов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *