Картоф Фест в Чепеларе отбеляза новата реколта

Картоф Фест събра производители и почитатели на истински празник на родопския картоф в Чепеларе. На него беше представена новата реколта в региона, нищо че добивите от картофи са сравнително по-слаби заради лошите метеорологични условия и сушата през това лято, отчитат фермери от планинския регион. Чепеларе бе домакин на първото издание на Картоф фест, организиран от Общината и Националната асоциация на картофопроизводителите в България.
Около 1.5 – 1.8 тона от декар са добивите от картофи в Смолянско през тази година, обяснява Петър Канев, производител от родопското село Момчиловци. Неговите очаквания са пазарът да бъде по-благоприятен за фермерите, както обикновено се случва в годините с по-ниски добиви. Производителите се надяват цената на картофите на едро да не пада под 50-60 ст. Изцяло ръчна е обработката на картофените ниви в Родопите – от засаждането на стръмните обработваеми площи по склоновете на планината до прибирането на реколтата, напомня Петър Канев. Според него картофопроизводителите в планинската област не биха могли да оцелеят, ако останат без държавна подкрепа.
Огромни картофи, надхвърлящи 1 кг показа, на изложението производителката от района на Чепеларе Венера Христова. Тя е категорична, че продукцията е само с естествени торове, а добрите добиви се дължат на условията, в които са отгледани. Показаните картофи с рекордни размери са от нива край Чепеларе на надморска височина 1560 м. Най-големият от картофите е с тегло 1,640 кг. Родопските картофи са търсени и предпочитани в различни райони на страната заради специфичния вкус и качества, твърди производителката с име на богиня. Според нея на пазарите често се спекулира с марката и фермери от други области продават зеленчука като „родопски“, макар че е добит, например, в Странджа.
Специалитети от картофи, блюда от родопската кухня бяха представени на кулинарна изложба на Картоф Фест. Първото издание на празника на картофите събра стотици гости и туристи, производители и дегустатори на традиционния за планинския регион зеленчук. Наред с различни разновидности на известния местен специалитет „пататник“, гостите дегустираха кюфтета, палачинки, руло и торта от картофи. Според местни хотелиери, родопските картофени специалитети са особено предпочитани в менюто на туристите. Идеята Чепеларе и Пампорово да се обединят около един общ туристически продукт също може да послужи за по-доброто промотиране на този регион сред туристическия бизнес, особено сега в предстоящия ски-сезон 2016 – 2017 година. Подготовката за него е с пълна пара, а своеобразна генерална репетиция за него са дните около Осме декември – празникът на студентите, от които се очакват с хиляди не само от Смолян и Пловдив, но и от цялата страна.

По същото време на друго място в страната – в град Клисура, Карловската община, също празнуват новата реколта от картофи. И там празникът протича с интересна програма, с много гости и почитатели на балканските картофи.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *