Каруца със седем коня ли е Г-7

Каруца, теглена от седем коня ли е Голямата седморка, защото тя показа, че нещо сериозно скърца в нея. Срещата на седемте водещи икономически нации /в Канада/ потвърди, че в търговската политика съществуват сериозни разногласия. Винаги е жалко, когато изпускаш възможността да отстраниш недоразуменията. За да спрем глобалната търговска война, трябва да подкрепим диалога.

Ако и занапред не разговаряме един с друг, положението неизбежно ще се изостри. Враждебността сред партньорите от Г-7 наистина е много голяма, макар че се водят в една каруца. За това трябва да внимаваме атмосферата на следващата среща да не бъде нарушена, а да бъде продуктивна. Ако политическите лидери не останат конструктивни, тогава световната икономика и нашите граждани ще пострадат силно от това.

Световната икономика е в опасност. Ако положението в световната търговия продължи да се изостря, тогава ни заплашва световна рецесия. И ние вече виждаме признаците за това. Процесът на спад вече е започнал. Тези признаци се проявяват в сдържаността, която проявяват компаниите при инвестициите и в покупките. Този процес ще се усили, ако търговската война продължи. Нито една държава няма да бъде пощадена от търговската война. САЩ обосноваха въвеждането на наказателните мита със заплаха за националната им сигурност. Това е доста необичайно. Членовете на СТО не трябва да използват подобен аргумент при всеки удобен случай. Всяка страна е свободна да говори за своите интереси на безопасност, но оставайки в определени граници, т.е. всеки тегли своята каруца, но толкова!

Роберту АЗЕВЕДУ
/Той е бразилски дипломат, който от 2013 г. оглавява Световната търговска организация /СТО/.  Анализът е част от негово интервю за водещото германско бизнес издания „Ханделсблат“/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *