Катар подаде жалба в СТО заради търговската блокада

Катар подаде оплакване в Световната търговска организация (СТО) заради търговския бойкот от Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това съобщи директорът на офиса на СТО в Катар Али Алвалейд ал-Тани пред Ройтерс.

Катар официално поиска консултации с останалите страни, което е първата стъпка в търговския спор. Срокът по жалбата е 60 дни.

„Дадохме достатъчно време, за да чуем правните обяснения за това как тези мерки се вписват в техните ангажименти и задоволителен резултат няма“, коментира ал-Тани.

„Винаги сме призовавали за диалог, преговори и това е част от нашата стратегия да разговаряме с въпросните членове и да получаваме повече информация за тези мерки, законността на тези мерки и да намерим решение за разрешаване на спора“, допълва той.

В текста на жалбата на Катар се цитират „принудителни опити за икономическа изолация“ и се посочва как те възпрепятстват правата на емирството в търговията със стоки, услуги и интелектуалната собственост.

Оплакванията срещу Саудитска Арабия и ОАЕ достигат осем страници, а документът за Бахрейн е шест страници.

Жалбите не включват Египет – четвъртата бойкотираща държава, тъй като макар и да намали търговските си връзки с Доха, Кайро не изгони катарските граждани, пребиваващи в страната.

Бойкотиращите държави прекратиха връзките си с Катар – основен глобален доставчик на газ и домакин на най-голямата американска военна база в Близкия изток – на 5 юни заради обвинения за подкрепа на тероризма и финансиране на военни група в Сирия и Иран, информира investor.bg.

Бойкотиращите страни преди това заявиха пред СТО, че ще цитират националната сигурност, за да оправдаят действията си срещу Катар. Вчера те заявиха, че са готови за разговори, ако Доха демонстрира готовност да изпълни исканията им.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *