Катастрофалните наводнения могат да станат 10 пъти по-чести

Наводненията са сред най-големите природни бедствия, свързани с изменението на климата. През последните десет години годишните загуби от наводнения достигат десетки милиарди долари,  всяка година хиляди хора умират, казва Yukiko Hirabayashi от университета в Токио. Научната му работа е публикувана в научното списание Nature Climate Change на 9 юни, която е посветена на проблемите на глобалното изменение на климата.
Мотивацията за новото проучване е послужило указание на Междуправителствената експертна група по изменение на климата, за необходимостта от по-точно моделиране на наводненията от реките.
 Учените са установили увеличаване на честотата разливане на реките в Югоизточна Азия, Южна Индия, Източна Африка и Северна Анди. А  реките  в някои райони на Северна и Източна Европа, Анадола, Централна Азия и Централна Северна Америка и южната част на Южна Америка, от друга страна, е по-малко вероятно да наводняват.
Прогнозният брой на хората, които могат да се окажат в области, предразположени към наводнения, са  в зависимост от температурните промени. Повишаването на температурата на въздуха с 2 градуса по Целзий може да постави 27 милиона хора в риск. Затоплянето с 4 градуса ще  увеличи броят на потенциалните жертви до  62 милиона човека. Цифрата ще се увеличи до 93 милиона, ако скокът температура бъде още по-голям – 6 градуса.Учените прогнозират, че през този век  наводнения ще се случват на всеки 10-50 години. А  през миналия век наводненията са били рядкост – веднъж на всеки 100 години.
“Това е много важна и полезна информация, която трябва да се вземе предвид при разработването на адаптивни стратегии. Анализът на динамиката на наводненията в световен мащаб показва увеличение на честотата на природните бедствия в развиващите се страни “, – казва изследователят Brendan Yongman от Свободния университет в Амстердам.По този начин, независимо от климатичния сценарий, наводненията ще се увеличават, както и броят на потенциалните жертви.
 Още по-страховито е предположението на  John Moore (ветеран от ВВС на САЩ и “зелена барета”, бодигард на VIP-лица, изследовател и писател, страница в интернет),който говори за 19-страничен документ на Пентагона, “Най-страшните 19 страници, които някога сте чели през живота си.”Тази статия е озаглавена “Резки сценарии за промени на климата и тяхното отражение върху националната сигурност” и там се прогнозира драматична промяна на климата в Америка, и как това ще се отрази на националната сигурност на страната.В доклада се говори за войни за земя и ресурси, дължащи се на започналото изменение на климата. Тези промени вероятно са причинени от спирането на Гълфстрийм, спиране, която вече се е случило.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *