Квалифицираните работници напускат България

Искам още 100 лв. към заплатата си е кампания, с оглед състоянието на пазара на труда, драматично липсват кадри в последните 3 години.

Разпределението на произведения доход несправедливо остава в полза на работодателя. 30 000 души трайно са напуснали държавата през 2016 г., предимно са хора със знания и умения. Това обясни пред БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„В понеделник пускаме и сайта iskamoshte100lv.com, на който ще публикуваме допълнителни данни”, каза Пламен Димитров. 2017 г. ще бъде с този слоган на изпреварващо увеличение на доходите, с цел запазване на квалифицираните кадри.

145 лв. на всеки българин могат да се дадат към заплатата – нивото на производителността е 45% от средноевропейската, но заплащането е 40% от средноевропейското. Тези 5% разлика дават тази възможност.

Част от работодателите подкрепят идеята ни за допълнително коледно възнаграждение. Бизнесът обаче казва, че няма кадри. В Габрово например за 2 седмици масово се преместиха хора между 2 компании за 50-70 лв. отгоре към заплатата.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *