КВС е наела JP Morgan за покупката на ОББ

Белгийската банка КВС е проявила интерес към четвъртата по големина банка в България, по размер на активите, Обединена българска банка (ОББ), съобщават белгийски медии.

КВС е наела международната финансова компания JP Morgan да задвижи процедурата по придобиването на българската кредитна институция, според онлайн изданието на френския в. L’Echo. „Преди кризата от 2008 г. на КВС ѝ беше забранено да участва в придобивания от европейските власти, тъй като банката трябваше да се децентрализира. Тази забрана беше отменена през ноември 2014 г., но досега банката не е участвала в сделки“, пише френското издание.

ОББ е част от финансовата група от Гърция National Bank of Greece, припомня изданието. КВС е собственик на българските СИБанк и ДЗИ. Изданието посочва, че към средата на годината ОББ е четвъртата най-голяма банка в България с активи за 7 млрд. лева (4 млрд. долара, 3,57 млрд. евро) съгласно данните на Българската народна банка (БНБ).

Гръцката National Bank of Greece в края на миналата година успешно увеличи капитала си, като заемът от спасителния фонд беше одобрен и от европейските власти. Групата вече продаде турското си подразделение. През август миналата година Гърция получи трети спасителен пакет на стойност почти 86 млрд. евро, от който 10 млрд. евро са предназначени за рекапитализация на банките.

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *