Кешови „мулета“ в ареста за пране на пари

Кешови „мулета“ и свързани с тях лица са били задържани при голяма полицейска операция срещу пране на пари, проведена в Европа и САЩ миналата седмица. При нея са били арестувани 178 души и са били открити около 23 млн. евро крадени суми, съобщиха  днес звеното на Европейския съюз за съдебно сътрудничество „Евроджъст“, цитирано от световните агенции.
Операцията, в която е участвала също и България, е била насочена срещу практиката да се перат пари, при която незаконни парични фондове се прикриват чрез прекарването им през банкови сметки на посредници (наречени още „мулета“), на които се плаща процент от изпраните пари.
Идентифицирани били около 580 такива „мулета“, като от тях при операцията са били разпитани 380 заподозрени. Една от главните й цели са били проверки на нарастващия обем на плащания по интернет и  картовите измами на континента.
Тревожният мащаб на картовите измами бе илюстриран през последния уикенд, когато експерти по киберсигурност разкриха, че престъпници са използвали заразен софтуер, чрез който са източвали банкомати в над 10 европейски страни, като ги карали да „изхвърлят“ наличните в тях пари.
Кешовите „мулета“ са ключови елементи в стратегиите за пране на пари на много криминални мрежи, посочва Ройтерс. Тази практика често се маскира като законно наемане на работа и мнозина от тях не подозират, че са въвлечени в измами, за които могат да получат тежки криминални обвинения и съответни присъди. На това обръща внимание президентът на Евроджъст Мишел Конинкс, който лично е координирал последната операция заедно с Европол.

През последните години в световен мащаб има известно пренасочване на измамите с фалшиви банкови карти от развитите към други страни. Причината е пренастройването на банкоматите към електронни карти с чипове, които засега трудно се фалшифицират. Затова престъпниците използват подправени карти в страни от Азия и Източна Европа, включително България, където повечето банкомати са от стар тип и чип- технологията е в процес на внедряване. С разширяването на електронната търговия и електронното банкиране се увеличават престъпленията, извършвани по мрежо- ви път – кражби на лични данни, номера на платежни карти, данни за състоянието на банкови сметки и друга поверителна информация за компании и лица, и използването им за финансови злоупотреби. По данни на Gartner и Research Harris Interactive всяка година над 7 млн. души стават жертва на кражба на самоличност, което прави близо 20 000 кражби дневно. Само т. нар. “фишинг атаки” /фалшиви съобщения от банки/ се увеличават с десетки и стотици пъти на година. Според експертите, няколко милиона потребители дават персонална или финансова информация на лъжливи сайтове, а твърде значителен брой са тези, които търпят загуби вследствие на неправомерното й използване.

 

Ели ЯНЕВА 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *