КЗК глоби имитатори на лепило „Капчица“

Това става ясно от съобщение на страницата на антимонополния орган.
Нарушителите са „Арника груп“ ООД и „Идеал – 97“ ЕООД. Наложени са им имуществени санкции в размер съответно на 820 лв. и 920 лв.
Сигналът е подаден от фирма „Солика“ ЕООД – вносител на „Капчица“ и конкурент на двете дружества на пазара на разпространение на лепила за пряка употреба. Еквивалентът на продукта е лепилото „Super Glue“, което нарушителите разпространяват в София.
От КЗК са установили, че двете лепила много си приличат на външен вид. Цветовото оформление на опаковките и тубичките им е еднакво, като всички надписи и елементи са оцветени в едни и същи или много близки цветови нюанси и са разположени на едно и също място върху кутиите.
Антимонополният орган припомня, че веднъж вече е наложил санкция за имитация на „Капчица“ чрез продукта „Super Glue” на „Евриуеър Трейдинг” ЕООД и решението е влязло в сила. „В този смисъл, извършеното ново нарушение със същия продукт от страна на ответните дружества Комисията приема като недобросъвестно поведение, което уврежда интересите на „Солика” ЕООД“, се казва в публикуваното съобщение.
Размерът на глобите е съобразен с продължителността на нарушенията, с малкия брой продадени количества от артикула и с икономическото състояние на двете дружества.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *