КЗК глоби с 6 млн. лева ЧЕЗ и ЕВН

Глоби за близо 6 милиона лева получиха дружества ЧЕЗ и ЕВН от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Мотивът е открито от комисията злоупотреба с господстващо положение.

Според регулатора предприятията прилагат практики, с „които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени“.

Поведението на дружествата се проявява при преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с електроенергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите.

„ЧЕЗ Електро България“ АД е глобена с 1 136 400 лева. Комисията счита, че нарушението е продължило две години и пет месеца и е санкционирала дружеството с осем процента от стойността на продажбите.

Глобата за „ЧЕЗ Разпределение“ АД е 1 057 140 лева за продължителност на нарушението три години и седем месеца. Наложената санкция също е 8% от продажбите за период, умножен по коефициент 4. Заради действия на дружеството по преустановяване на практиката, глобата е намалена с 10%.

„Електроразпределение Юг“ (бивше „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД до май 2017 г.) е глобено с 8% от продажбите. Тук също има намаление с 10%.

„ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД получава санкция от 1 902 995 лева за продължителност на нарушението от една година, информира pik.bg.

Компаниите имат 14 дни срок, в който могат да обжалват решението. Производството започна в края на март 2013 г. Молител е българската компания „Енерджи МТ“ ЕАД.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *