КЗК глобява с 500 000 лв. “Кока кола Хеленик Ботълинг Къмпани България”

Комисията за защита на конкуренцията наложи две имуществени санкции, съответно от 300 000 лв. и 200 000 лв. на „Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България“АД. В КЗК е образувано производство във връзка с постъпили сигнали от добричкия дистрибутор на бутилирани безалкохолни напитки „Пато“ ЕООД, от производителя на газирана минерална вода ТПК „Михалково“, както и от „Девин“ АД и от Валентина Донева, собственик на търговски обект за продажба на безалкохолни напитки.

„Кока-Кола ХБК България“АД притежава господстващо положение на пазарите за отложена и за незабавна консумация на газирани безалкохолни напитки и студен чай, както и на пазара за незабавна консумация на сокове и нектари. От 2005 г., за доставка чрез комисионери, дружеството сключва типови комисионни договори. Анализът показва, че компанията е налагала нелоялни търговски условия в използваните договори, като е прехвърляла върху комисионера, риска от случайно погиване на стоката и отговорността при неплащане от страна на клиента. В същото време не е давала възможност за конкуренция с останалите комисионери.

В периода 2005 – 2007 г., компанията е забранявала на дистрибуторите да търгуват продуктите й помежду си и ги е задължавала да продават само и единствено на търговски обекти, които обслужват крайни потребители.

Комисията счита, че поведението на „Кока-Кола ХБК България“АД представлява сериозна злоупотреба с господстващо положение и противоречи на Закона за защита на конкуренцията. Антимонополистите са постановили прекратяване на нарушението.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *