КЗК: Имаме висящи преписки срещу участници на пазарите на електричество

В момента няма съмнение, че всички ние следва да поемем инициатива за взимане на серия от успешни мерки в областта на енергетиката, в това число на първо място правителството и КЗК. Това налага КЗК да изиграе своята активна роля. Това каза председателят на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов в предаването „Преди всички“ на БНР.
Монополните структури се посочват от закона и никой друг орган, включително и КЗК. Ако сравните правомощията на КЗК с възможностите решения, никъде няма решение, с което КЗК само да установи дали е на лице монополно положение от определено дружество, обясни Николов.
Аз поемам ангажимент, че в този случай ще бъдем максимално прецизни и бързи, но все пак се нуждаем от време, коментира той.
На последните 4-5 секторни анализа, които направи КЗК, ние се самосезирахме срещу определени участници на тези пазари за споразумения и за злоупотреби с господстващи положения в резултат, на което последваха сериозни санкции и успяхме да регулираме отношенията между участниците на пазара, каза той и добави, че е възможно и при този секторен анализ да се стигне до самосезиране на комисията.
Имаме паралелно висящи към настоящия момент преписки срещу определени участници на тези пазари, които биха могли да се повлияят и от секторния анализ, който стартираме в тази област, каза Петко Николов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *