КЗК образува производство за монопол срещу Лукойл

Комисията е постановила решение за самосезиране във връзка с постъпило писмо от министъра на икономиката, енергетиката и туризма от вчера, в което се съдържа информация за евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение от страна на „Лукойл Ейвиейшън България“ ЕООД и „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД по отношение на доставките на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на страната.
Производството ще бъде водено и по чл. 102 от Договора за функционирането на
Европейския съюз. КЗК ще изпълни ангажимента си да информира Европейската комисия (ЕК) и националните органи за защита на конкуренцията на държавите членки за започналото производство чрез Европейската мрежа по конкуренция.
Вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков се обърна към КЗК с въпроси за пазара на самолетно гориво. За сигнала той се позова на определенията на Софийския административен съд, които спряха предварителното изпълнение на решенията на митниците, прекратили лицензите за управление на данъчен склад на бургаската рафинерия и нефтеното пристанище „Росенец“. По думите на министъра там се казвало, че спирането на рафинерията, няма да има керосин за самолетите.
„Това е компания, която пък може да си купи от където иска керосин, така че това на мен ми дава основание да се запитам доставчикът на керосин ли не изпълнява задълженията си, тъй като има господстващо положение или доставчикът на доставчика има господстващо положение, с което се злоупотребява. Не мога да си отговоря на този въпрос и затова го задавам в писмен вид на комисията“, мотивира се в сряда министърът.
Междувременно в сряда, сред като приключи секторният анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво, Комисията за защита на конкуренцията образува производство за установяване на евентуално извършена злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни споразумения от страна на „Лукойл България“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *