КЗК пак не откри картел при горивата

За втори път КЗК се провали в опита да открие и накаже картел на пазара на горива. Различното този път беше, че регулаторът нахлу в офисите на веригите и иззе имейл кореспонденции и файлове от компютрите. Там откри дебат на цени между конкуренти, обмяна на информация за продажби, уреждане на срещи между конкуренти.

Те й послужиха смело да заяви, че има подозрения за картел. И веднага след изборите тихо да излезе с крайно решение, че нарушения няма. Изцяло пренебрегвайки откритата кореспонденция в мотивите за решението си.

Смели през октомври, послушни след вота

През октомври миналата година на шест от основните вериги бензиностанции – руската „Лукойл“, австрийската OMV, холандско-британската Royal Dutch Shell, гръцката Eko, контролираната от Гриша Ганчев „Петрол“ и руската „Газпром“ (чрез „НИС Петрол“) (на последната права от разследването подозренията за участие отпаднаха от „Ромпетрол България“) беше предявено твърдение за съгласувани практики. Тогава КЗК говореше за убедителни писмени доказателства.

Дни след изборите тонът е изцяло примирен. Въпросните имейли са заличени почти напълно от решението. И фигурират само за сведение, без да се анализират в решението.

От кореспонденцията се вижда кръстосана комуникация за цени. Например служител на „Петрол“ иска номера на бензиностанции от колега на „Газпром“, за да съберат цените на конкурентите. Кореспонденцията завършва с: „Изтрих всички мейли. Не ми отговаряй“, т.е. дори участниците знаят, че действието е извън правилата на конкурентния пазар. От кореспонденция на „Еко“ пък се вижда, че имат предварителна информация за ценови планове на ОМВ и „Лукойл“. Между веригите се обменят и файлове с данни за продажбите им – PAZAREN_DJAL_LUKOIL_2014.xlsx и PAZAREN_DJAL_LUKOIL_2015.xlsx, като от комисията обясняват, че в тях се съдържа информация за реализираните продажби на дребно. Този документ тръгва от „Лукойл“, стига до „Еко“, но е открит и на компютър в „НИС Петрол“.

Очаквано, бензиностанциите твърдят, че липсват доказателства за обмен на информация за бъдещи действия. Без анализ КЗК пише, че приема това възражение. И допълва, че по своята същност пазарът за горива може да бъде определен като податлив на координиране между участниците на него.

Пародийна мярка

Според КЗК въпросните компании ще трябва в едномесечен срок да предприемат мерки, които да гарантират, че контактите и обменът на информация между конкурентните дружества ще бъдат преустановени и няма да се разменя търговска информация в рамките на Българската петролна и газова асоциация. Служителите, които не спазват изискванията за конфиденциалност на търговската информация, ще бъдат дисциплинарно наказвани.

Така потърпевши от разследването на КЗК излизат Ивета, Сашо и другите общували си. Естествено със знанието на директорите им. А веригите се задължават да не правят повече така, т.е. да се крият по-добре.

Отстъпчивият регулатор

Разследваните вериги бензиностанции в действителност са определяли една и съща цена за литър гориво, особено в един и същ населен район, но това е определено от КЗК като чисто пазарно поведение с цел да не бъдат губени клиенти. „Фактът, че търговците на дребно определят еднакви цени, сам по себе си не означава, че има забранено споразумение на пазара“, пише в решението. Пак оттам става ясно, че бензиностанциите обявяват на видно място цените на всички горива с цел да привлекат чрез тях клиенти, така че е съвсем нормално това да доведе до разузнаване от страна на конкурентите на ценовата политика, която другите участници следват. В своя защита бензиностанциите освен това са посочили, че всяка от тях има различни бонусни системи, от които клиентите им се ползват, така че крайната цена, която те получават, е различна от тази, обявена в самите бензиностанции.

От икономическия анализ в решението се вижда, че седемте най-големи вериги държат 70% пазарен дял при бензина и 55% при дизела. Освен това се стига до обобщението, че нормата на печалбата за бензин А-95Н се движи в широк интервал – от 0.3 до 14.8%, като преобладават стойностите в интервала 7-11%. При дизела тя малко по-висока – движи се в интервала 0.3 – 17.6% с преобладаваща при повечето дружества стойност от 10-12%.

От комисията не пожелаха бързо да комуникират мотивите си с публиката и насрочиха пресконференция за петък. Ако се съди по това решение, в което все пак имаше намерени мейли, то по втория казус – дали рафинерията на „Лукойл“ в Бургас злоупотребява със силната си позиция, като продава по-евтино за износ, отколкото на местния пазар, едва ли може да се чака решение с разкритие и глоба.

„КЗК се предаде“

„КЗК окончателно се предаде и установи, че няма картел на пазара на горива

Затова беше важно да няма истинска опозиция в парламента, сега никой няма дори да постави този въпрос, а, напротив, ще се прегърнат, че картел няма“, коментира бившият депутат от „Реформаторския блок“ Мартин Димитров на своята фейсбук страница, информира capital.bg. Според него решението излиза два дни след изборите, защото ако се беше случило по-рано, щеше да има тежки въпроси към БСП, ДПС и ГЕРБ, които избраха този състав на КЗК.

„Забавно е, че основната мярка на КЗК е компаниите сами да глобяват лица, които обменят информация с други дружества. Поне имат чувство за хумор“, допълва той.

„Ялова комисия в пленена държава“

На същото мнение е и бившия посланик на България в Русия и енергиен експерт Илиан Василев. „Докато НАП и Агенция „Митници“ са в ръцете на политици, които са сключили стратегическо споразумение да пазят „картела“ – решение няма да има и до един милиард лева всяка година ще излизат от джоба на потребителите“, смята той. И допълва: „Линията на озаптяване на злоупотребите с доминантно положение на пазара на горива не минава през ялова комисия, с ялови възможности в пленена държава.“

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *