Ким Чен-ун разгледа и одобри новия международен терминал на летището в Пхенян

Новият международен терминал на летището в Пхенян ще започне работа на 1 юли, след като бе частично разрушен и реконструиран по указания на севернокорейския ръководител Ким Чен-ун, съобщиха официалните медии в страната, цитирани от АФП.

През ноември Ким спря строежа, като упрекна работниците, че са пренебрегнали доктрината чучхе, съчетаваща силна вяра в собствените си сили с преданост към основателя на страната – дядо му Ким Ир-сен, починал през 1994 г., напомня АФП.

Днес Ким разгледа построения наново терминал, придружен от своята съпруга И Сол-джу, от сестра си Ким Йо-чен и от висши партийни ръководители, а след това направи и обиколка над него със самолета си, съобщи агенция КЦТА.

Шест пъти по-голям от предишния, новият терминал ще обслужва международните граждански полети, но се очертава да остане почти празен – Северна Корея посреща твърде малко самолети от чужбина, коментира АФП.

По време на огледа обаче Ким Чен-ун изразил „голямо задоволство, че терминалът е изграден в хармония със съвременните естетически тенденции и с националния дух“, и разпоредил да се организира „пищна церемония по откриването“, се казва в информацията на КЦТА.

Севернокорейският ръководител изразил също желание да бъдат построени скоростна железопътна линия и автомагистрала, които да свържат летището с Пхенян. Ким Чен-ун нареди още край летището да бъде построен комфортен хотел.

Властите на страната се канят да изградят международно летище и в курорта Вонсан на източното крайбрежие, за да привлекат чуждестранни бизнесмени и туристи, допълва ТАСС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *