Кипър е спечелил €5 млрд. от гражданство

За 10 години граждани на Кипър в замяна на инвестиции са станали 1685 души. Островът е спечелил от това почти 5 милиарда евро.

Руският бизнесмен Олег Дерипаска е купил кипърско гражданство през 2017 г., съобщава британският вестник „Гардиън“. Властите на Острова на Афродита са дали гражданство на алуминиевия магнат по схемата за богати инвеститори. Първият опит на Дерипаска да се сдобие с кипърски паспорт беше неуспешен заради разследване за пране на пари, организирано от Белгия през 2015 г.

По-късно бизнесменът предостави справка от белгийските власти за отсъствието на претенции към него и въз основа на него молбата му бе удовлетворена. Той е един от стотината богати руснаци и украинци, които са получили кипърско гражданство. Името му изплува в кипърските документи, след като парламентът на страната поиска от вътрешното министерство данни за инвеститорите, получили гражданство. За 10 години граждани на Кипър в замяна на инвестиции са станали 1685 души, информира economynews.bg.

Островът е спечелил от това почти 5 милиарда евро. В началото на януари е станало известно, че стотици богати руснаци са получили гражданство на Малта. В Евросъюза многократно са критикували практиката на продажба на паспорти, твърдейки, че властите на тези страни не винаги са проверявали достатъчно внимателно произхода на средствата. Малта и Кипър са членки на Шенегнското пространство, техните граждани могат без проблем да пътуват във всички държави-членки на ЕС. Освен това малтийските и кипърски граждани могат да посещават без визи десетки страни по цял свят. /БГНЕС

 
financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *