Кипър одобри създаването на ”фонд солидарност”

Парламентът одобри създаването на „фонд солидарност“, обединяващ държавните активи като база за извънредна емисия облигации, давайки правото на правителството да налага капиталов контрол над банките, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Сред гласуваните закони са и ограничение на движението на капитали веднага след като кипърските банки възобновят дейността си, за да се намали натиска върху тях и други мерки, които ще осигурят по-голяма устойчивост на разклатените банки. Стъпките са част от пакет от мерки, които да задоволят международните кредитори, за да може страната да получи спасителния пакет от Европейския съюз в размер на 10 милиарда евро и да избегне банкрута. Остава да бъдат обсъдени и по-спорните мерки от план „Б“, включително и данъкът до 15% върху банковите депозити над 100 000 евро. Парламентът отхвърли във вторник първия план, предвиждащ небивал данък в размер до 9,9% върху всички депозити, но изправено пред провала на алтернативните решения, правителството обяви, че принципът на използването на такъв данък отново е актуален. Според последните варианти за преструктуриране се подготвят двете закъсали банки – не само Лаики Банк, както досега се предвиждаше, но и Банката на Кипър. По-рано президентът на Кипър Никос Анастасиадис призова да бъде спасена икономиката на островната държава, предаде РИА Новости. „Мерките ще бъдат болезнени, но държавата трябва да бъде съхранена”, каза той, предаде „Фокус“. Тази вечер представители на ЕЦБ също бяха в парламента.
Кипър трябва да успее до понеделник да намери 7 милиарда евро, за да получи от „тройката“ 10 млрд. помощ, без които Европейската централна банка вече предупреди, че ще намали предлагането на спешни мерки за ликвидност на неплатежоспособните банки, и така ще ги обрече де факто на фалит.
В неделя финансовите министри на страните от еврозоната няма да почиват. Те се срещат по кипърския проблем. Среща на върха ЕС – Япония бе отложена заради събитията в Кипър, съобщи АФП.
В петък рейтинговата агенция Мудис (Moody`s) понижи рейтинга на три големи кипърски банки, позовавайки се на рисковете за нов контрол на депозитите при отварянето им и загуби за вложителите. Мудис понижи до Caa3 от Caa2 рейтинга на депозитите и на дългосрочни дългове на Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank и Hellenic Bank и предвижда ново понижение, съобщи официално рейтинговата агенция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *