Кипър отчита двуцифрена инфлация

Кипър за първи път отчита двуцифрена инфлация – през юли тя достигна 10,9% спрямо юли миналата година, съобщи Статистическата служба в четвъртък. Това е най-високата ѝ стойност от 41 години – от август 1981 г.

Първа пролет на остров Кипър – Почивка със самолет – Кипър | Бохемия

Поскъпването на живота в Кипър се дължи главно на увеличенията на електроенергията, чиято цена се е повишила с почти 62% спрямо миналия юли, и на горивата – с 44%, показват статистическите данни. Само за един месец – през юли спрямо предходния юни, електроенергията е поскъпнала с близо 17%, което е най-високият отчетен ръст, информира bnr.bg.

Според наблюдението на пазара на Кипърската асоциация на потребителите за 7-те месеца на тази година цените на електроенергията са нараснали с близо 50%.

Значително намаление през юли спрямо юни статистиката регистрира само в групата „Облекло и обувки“. Те са поевтинели с над 10%, което според експертите е заради сезонните разпродажби в този период.

В Ларнака за първи път - забележителности и плажове - World 2 Explore - Опознай света - травъл блог за пътешествия в България и по света

Досега правителството прие три пакета на обща стойност над 350 млн. евро с мерки за защита на населението от въздействието на растящите инфлация и енергийни цени.

През септември домакинствата и бизнесът ще получат първата си сметка за потребление на ток в периода юли-август, част от която ще бъде субсидирана от държавата.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *