Кирчо Димитров: Антикризисните мерки са твърде надценени

Изразяваме големи резерви към предложените от правителството антикризисни мерки, обяви в Сливен депутатът от Синята коалиция Кирчо Димитров. Според него дупката в бюджета е 1,4 млрд. лева, тъй като в продължение на 8 месеца от управлението на ГЕРБ не бе направено нищо за стимулиране на бизнеса и икономиката,защото правителството се страхува повече от реформата, отколкото от кризата.
Нашите притеснения са, че финансовата криза ще продължи да се задълбочава, което ще увеличи и бюджетния дефицит. Настояваме по-най-бързия начин държавата да започне да се разплаща с бизнеса и да бъде създаден регистър, в който да бъдат описани договорите и задълженията на държавата, както и кога ще стане тяхното изплащане. Ако бизнесът има това уверение на държавата ще може да тегли кредити и да развива икономиката, смята Кирчо Димитров.
Настоява се още да започне изплащането на част държавните задължения чрез Българската банка за развитие, както и самата тя да набере допълнителен капитал и да бъдат предоставени нисколихвени кредити до 500 хиляди лева на частния бизнес, за да не бъдат освобождавани работници и да намаляват бюджетните постъпления от осигуровки.
Мерките по отношенията на приходната част са доста надценени и ще бъдат събрани не повече от 1/3 от парите, на финансовия министър му трябват над милиард и 600 милиона, но не се знае дали това няма да доведе до вдигане на ДДС, опасява се Димитров.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *