Китайската банкова система е най-голямата в света

Китайската банкова система е изпреварила тази на еврозоната по обем на активите в края на 2016 г. и вече е най-голямата в света.

Това е признак както за увеличеното влияние на страната в световните финанси, така и за зависимостта й от дългово финансиране за осигуряване на растеж, пише Financial Times.

Китай изпревари еврозоната по размер на брутния вътрешен продукт още през 2011 г.

„Огромният размер на китайската банкова система е по-малко повод за празнуване и повече признак за зависимост на икономиката от банковото финансиране и води до огромни кредитни рискове“, коментира Есуар Прасад, икономист в Cornell University и бивш ръководител на Международния валутен фонд за Китай.

Анализът на Financial Times сочи, че китайските банкови активи са достигнали 33 трлн. долара в края на миналата година спрямо 31 трлн. долара за еврозоната, 16 трлн. долара за САЩ и 7 трлн. долара за Япония.

Стойността на китайската банкова система е над 3,1 пъти по-голяма от годишния брутен вътрешен продукт на страната, информира investor.bg. За сравнение, в еврозоната това съотношение е 2,8 пъти.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *