Китайската икономика с най-слаб ръст от близо 30 години

Китайската икономика e нараснала през второто тримесечие с най-бавния си темп от почти три десетилетия, тъй като последствията от търговската война със САЩ компенсираха ефекта от стимулите на Пекин. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 6.2% на годишна база.Китайската икономика с най-слаб ръст от близо 30 години.

Резултат с изображение за китай икономика

Резултатът съвпада с очакванията на анализаторите, но е по-нисък от отчетения през първото тримесечие растеж от 6.4% и 6.6% за цялата минала година, съобщава Financial Times. Темпът е най-ниският, откакто Националното статистическо бюро обявява данните за БВП на тримесечие от 1992 г.

Факторите за забавянето

 

По-голямата част от забавянето се дължи на по-слабия износ и спада в жилищното строителство. Външната търговия е намаляла с 2% от началото на годината и с около 4% през юни. Индикаторите за вътрешното потребление обаче затвърдиха подобрението си през юни в сравнение с май, иинформира capital.bg.

„Виждаме повече слабости на хоризонта“, смята Джулиън Еванс-Притчард от Capital Economics. Той изразява съмнение, че по-добрите от очакваните данни за юни ще дадат началото на обръщане на низходящата тенденция.

Забавянето на втората по големина икономика в света следва трудните отношения между Пекин и Вашингтон. Двете страни повишиха взаимно митата за определени стоки през май, но се съгласиха на ново примирие след срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин по време на форума на Г-20 миналия месец.

Говорителят на статистическото бюро Мао Шенйонг заяви, че намаляването на данъците, въведено по-рано през годината, е помогнало на местната икономика да предотврати външния натиск. „Икономическият растеж на Китай все повече зависи от вътрешното търсене, особено от потреблението“, каза той.

Вътрешното потребление

Вътрешният растеж се оказа по-стабилен, отколкото мнозина очакваха, като продажбите на дребно и промишленото производство се повишиха през периода. „Китайските потребители не се притесняват от напрежението с Тръмп“, казва Анди Ротман, инвестиционен стратег в Matthews Asia. „Ръстът на доходите беше добър, както и потребителските разходи – и това е така през цялата година.“

Заради нарастващите страхове, че търговската война ще влоши огромната експортна индустрия на Китай, централната банка запази разхлабена паричната си политика, а правителството въведе стимули за индустрията. Въпреки това някои икономисти в Китай очакваха още по-нисък ръст – от около 6%. Анализаторите отбелязват, че заглавията в Китай за БВП са силно „изгладени“ за политически нужди и изпълнението на целта на Пекин през 2020 г. икономиката да се е удвоила в сравнение с 2010 г. Въпреки това данните за растежа се приемат от света като знак за мощта на китайската икономика.

Ръстът на инвестициите в имоти се е забавил до 10.9% през първите шест месеца в сравнение с 11.2% за петте месеца на годината. Силните продажби на имоти помогнаха да се подобри икономиката през април, но секторът загуби инерция през второто тримесечие.

Въпреки това производството, друг ключов двигател на растежа, се повишава. Индустриалното производство нараства с 6.3% на годишна база през юни в сравнение с 5% през май.
Ръстът на продажбите на дребно се засили до 9.8% през юни от 8.6% месец по-рано, което е окуражаващ знак, че вътрешното потребление остава стабилно. Продажбите на дребно останаха силни през второто тримесечие, тъй като инфлацията (като се изключат хранителните стоки) остана на ниско ниво.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *