Китайската производителна активност достигна най-ниските си нива от 78 месеца

Ключовият производствен сектор в Китай отбелязва най-слабия си месец от пика на световната финансова криза в началото на 2009 г. насам, съобщава Financial Times, базирайки се на предварителни данни от проучване, публикувано днес.

Последните данни на китайския индекс на производствената активност (PMI) според Caixin показват спад до 47 пункта през септември, след като индексът вече се понижи до 47,3 пункта през август, с което отчита най-лошото си представяне за последните 78 месеца.

Данни под 50 пункта показва подобряване на условията докато резултати под това ниво показват влошаване. Индексът в момента отчита свиване на сектора за седем последователни месеца.

зследването бе публикувано по-малко от час след изказване на китайския президент Си Дзинпин в Сиатъл в началото на държавното му посещение в САЩ, което би трябвало да внесе успокоение сред американците по редица въпроси, включително здравето на китайската икономика.

Той заяви, че икономиката все още „оперира в определен диапазон“ и защити намесата на Пекин на фондовите пазари през лятото като необходима за „предотвратяването на сериозна паника“.

Си Дзинпин защити и решението на правителството през миналия месец да обезцени юана и да наложи нов механизъм за определяне на обменния курс, заявявайки, че ходът е постигнал „първоначален успех при корекцията на отклонението на обменния курс“.

Той повтори думите на други китайски лидери, заявявайки, че „няма основание“ за продължително обезценяване на юана и че Китай е против конкурентни девалвации и валутни войни. Той добави, че страната няма да обезценява валутата си, за да подкрепи износа.

Много анализатори обаче вярват, че продължителната слабост на производствения сектор, разчитащ на износа, може да принуди Пекин да позволи допълнително обезценяване на валутата през следващите месеци.

В момента централната банка на Китай все още има сериозна намеса на валутния пазар, продавайки долари от валутните си резерви и купувайки юан, за да спре допълнително обезценяване.

„Новият спад на производствения PMI удвоява натиска върху правителството да позволи на пазарните сили да наложат по-ниско ниво на юана спрямо долара преди края на годината“, казва Бил Адамс, старши международен икономист към PNC Financial Services Group.

Пазарите залагат на допълнително обезценяване и юанът извън континента в момента се търгува с най-голямата си отрицателна разлика спрямо силно контролирания юана вътре в страната.

Повечето анализатори очакваха слабо възстановяване на китайския производствен сектор през септември благодарение на разхлабването на условията на кредитната и парична политика и увеличаването на държавните инвестиции в опит да стимулира растежа на забавящата се икономика.

През миналата седмица Федералният резерв на САЩ (Фед) реши да не повишава лихвените проценти в страната, определяйки слабостта на китайската икономика като едно от основните опасения.

Новите особено слаби данни на Китай за септември може да накара Фед отново да отложи вдигането на лихвените проценти.

Всеки компонент на индекса PMI на Caixin, от новите поръчки през цените до заетостта, показва признаци на все по-сериозно влошаване на производствения сектор през септември.

Основният индекс Shanghai Composite се понижи с повече от 2% преди края на сутрешната сесия в сряда въпреки коментарите на Си Дзинпин в Сиатъл, че фондовите пазари на Китай се навлезели в период на „самовъзстановяване и корекция след последните колебания“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *