Китайска банка дава рамо на малкия ни бизнес

Китайска банка сключи договори с Българска банка за развитие (ББР)  за  80 млн. евро, които са предназначени за финансиране на български компании от малкия и среден бизнес.    Кредитното споразумение е било подписано днес от изпълнителния директор на ББР Ангел Геков и от вицепрезидента на Китайската банка за развитие /КБР/, клон Чунцин – Пенг Джианксун.
Това е вторият заем, който Китайската банка за развитие предоставя на българската финансова институция. Сътрудничеството между двете банки датира от 2009 г., когато ББР получава заем за 5 млн. евро. С този ресурс ББР финансира предимно инвестиционни проекти на малки и средни предприятия.
Средствата ще бъдат използвани за отпускане на инвестиционни и оборотни кредити, както и за кредитни линии на български предприятия. ББР има възможност да използва финансовия ресурс и за подпомагане на стратегически проекти в рамките на инициативата „Един пояс, един път“, която започна през 2013 г. В нея участват над 100 държави и международни организации, а основната й цел е изграждането на инфраструктурни и енергийни връзки между държавите от Азия и Европа, с акцент Централна и Източна Европа. Очаква се за реализация на проектите да бъдат акумулирани инвестиции в размер на 8 трилиона долара.

Българска банка за развитие (ББР) е целева финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средни предприятия. ББР е сред четирите банки с най-висок кредитен рейтинг у нас: “BBB-” от международната рейтингова агенция Fitch. Това е единствената българска банка, която освен директно финансиране, предоставя ресурс и чрез други кредитни институции. ББР е най-добре позиционираната банка в страната за привличане на средства от международни партньори. Нейни дъщерни дружества са Националният гаранционен фонд, който издава гаранции по банкови заеми за реалния сектор и Микрофинансиращата институция ДЖОБС, която предоставя финансиране на микро и малки компании.

Особено място заема банката и в програмата за енергийната ефективност при саниране на жилищата. Общо 559 063 930,31 лв. са реално усвоените средства от началото на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до края на март т.г. Българска банка за развитие (ББР) е разплатила близо 164 млн. лв. само за първите три месеца на 2017 г. В периода 1 януари – 31 март в държавната банка са постъпили общо 936 заявления за плащане. От стартирането на програмата до края на март ББР е сключила 2 022 договора за целево финансиране и общо 3 407 анекси към тях. За първите три месеца на годината в банката са постъпили нови 367 анекса. Общият размер на поетия от ББР ангажимент по програмата до момента е над 1,109 млрд. лв.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *