Китайска фирма завежда дело срещу Обама

Причината се корени в наскорошен ход на държавния глава, който забрани на азиатската държава да строи вятърни мелници в щата Орегон под претекст заради притеснения за националната сигурност на САЩ.
 
Частната Ralls Corp смята, че правителството на САЩ е превишило пълномощията си и се е намесило непозволено, и е сезирала съда. Самият случай доби популярност като първата чуждестранна инвестиция в северноамериканската държава, която е била блокирана от 22 години насам.
Китайската информационна агенция Xinhua определи хода на Обама като „антикитайски в името на спечелването на няколко „сини яки“ като електорат“.
Ralls Corp бе принудена да се лиши от акционерския си дял в проекта за вятърни мелници. В обжалването им пред съда фирмата посочва, че президентът на САЩ е „действал незаконно и извън правомощията си“, което е недопустимо. Освен всичко друго Обама е проявил и дискриминативна позиция спрямо частната компания.
Белият дом излезе с позицията, че има „правдоподобни доказателства, които насочват към евентуални действия от страна на Ralls Corp, които биха навредили на националната сигурност на САЩ“.
Компанията атакува това изказване с твърдението, че реално няма представени факти, които да доказват това по какъвто и да е начин. Наред с това корпорацията изтъква, че ходът е чисто популистки и в услуга на кандидат-президентската кампания на Обама и едва ли въобще ще защити щатската енергийна индустрия.
Надмощието на Китай спрямо САЩ в икономически план е ключова точка от предизборния списък с проблеми на действащия президент. През месец септември Pew Research Center проведе изследване, което сочеше, че за повечето американци отношенията с Китай са „като цяло добре“. Същевременно обаче комунистическата страна е разглеждана от гражданите като най-голямата потенциална опасност за САЩ.
Друг фрагмент от конфликта между Обама и китайските търговски начинания и практики бе жалбата му пред Световната търговска организация (СТО). Тогава държавният глава протестира шумно срещу китайските субсидии в сферата на автомобилната индустрия.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *