Китайските роботи заплашват световния ред

Това споразумение изглежда като стъпка в положителна посока за развитието на пазара на труда в Китай, но среща и критици, според които става въпрос за упражнение по симулиране на корпоративна социална отговорност.
Според Клаус Цимерман, директор на Института за изследване на заетостта, обаче това споразумение има и по-дълбоко значение. То показва промяна в промишлената стратегия на Китай, която може да доведе до края на западната цивилизация.
Паралелно с подобряване на условията на труд, от август Foxconn стартира програма за замяна на 1 милион работници във фабриките си с роботи, която ще бъде осъществена през следващите 3 години.
Тази програма ще донесе промени в много сектори на глобалната икономика. Според Международната федерация на роботиката, общият брой на промишлените роботи в света сега е по-малко от 1.1 милиона.
Foxconn има добра причина да поеме по новия път. Замяната на труда с капитал позволява на компанията да преодолее един от най-големите си проблеми – излагането на работниците на повтарящи се рутинни процедури на работа с много висока честота. През последните години имаше множество случи на самоубийства на служители на компанията.
Но защо китайското правителство приема тази нова корпоративна политика? Наистина Foxconn е тайванска собственост, но фабриките и работниците й са разположени основно в Китай.
Отговорът се крие в демографията на Китай. Икономическите плановици в Пекин считат, че броят на участниците на пазара на труда, ще достигне скоро своя връх. Заради ограниченията за отглеждане на едно дете и вековната културна традиция на предпочитане на мъжка рожба, пикът на работната сила при китайските жени вече беше преминат. А младите жени съставляват по-голямата част от заетите в ключови индустрии като текстилната.
Правителството на Китай вече е изправено пред възможността за застаряване на населението на страната преди тя да постигне статут на развита икономика. Това налага ускоряване на растежа на доходите.
Ето защо Пекин започва цялостна промяна на пазара на труда. Досега Китай просперираше благодарение на евтината си работна ръка. Но сега се цели засилване на вътрешното потребление, което изисква по-висок ръст на заплатите. За целта китайската индустрия увеличава дела на продуктите с по-висока добавена стойност, изискващи квалифицирана работна ръка и технологии.
Разходите за труда на китайските работници формират едва 1-3% от крайната продажна цена на iPhone или iPAD. Промяна на това много ниско ниво на заплащане и то във всички индустриални сектори вече е основна цел на Китай.
За да се реализира тя, страната се нуждае от добре обучени, добре заплатени и добре мотивирани работници. Масовото използване на роботи напълно отговаря на тази цел. При това въпросните роботи вероятно ще са китайски, което ще ускори процеса на технологичен прогрес на икономиката.
Забележително е, колко слабо западния свят разбира дълбочината на тази амбиция. Докато икономистите се притесняват за ниските заплати на Китай, истинското предизвикателство се крие на съвсем друго място. Пекин е решен да се увеличи заплатите чрез напредък в образованието и увеличаване на дела на капитал-интензивното производство. Западът не е започнал дори да оценява последствията от този процес.
Какво ще се случи с развитите страни, когато развиващите се икономики започнат да произвеждат по-усъвършенствани продукти? Доскоро се предполагаше, че този въпрос няма да застане на дневен ред поне още няколко десетилетия.
Но ето, че той вече е актуален. Последното изследване на PISA показа, че Китайската образователна система вече е сред водещите в света. Самодоволство на Запада трябва да приключи бързо. Европа се нуждае от нови политики за привличане на висококвалифицирани имигранти и съживяване на университетите. И тези мерки ще стават все по-належащи с всеки нов робот поставен на поточните линии на Foxconn.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *