Китайският износ отчита 19-месечен връх

Китайският износ нараства с най-бързия си темп от 19 месеца насам през октомври, докато вносът също отчита ръст, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официални митнически данни.

Вносът на азиатската страна отчита значително забавяне спрямо септември, което подчертава проблемите на останалите страни, свързани с коронавируса

Износът през октомври нараства с 11,4% спрямо година по-рано, надминавайки очакванията на анализаторите за увеличение от 9,3%, като данните надминават и увеличението от 9,9% през септември, информира investor.bg.

Нарастването на износа тласка нагоре търговския излишък на Китай за октомври до 58,44 млрд. долара, в сравнение с прогнозата на икономистите за излишък от 46 млрд. долара.

Въпреки пандемията: Китай отчете първи ръст на икономиката - Bgonair
 Китайският търговски излишък със САЩ се увеличава до 31,37 млрд. долара през октомври от 30,75 млрд. долара, регистриран месец преди това.

Износът на азиатската страна остава до голяма степен устойчив на фона на щетите, които продължава да нанася в глобален мащаб пандемията от COVID-19, тъй като силното търсене на медицински консумативи и намаленият производствен капацитет в други страни дава положителен тласък на производството в Китай.

„Ръстът на износа се ускорява допълнително и значително надминава очакванията, което показва относително силен импулс“, споделя Лю Сюедзъ от Bank of Communications.

Износът на Китай може да задържи досегашния си възходящ темп през останалата част на 2020 г., тъй като местните компании възобновяват производството си по-бързо от конкурентите си в други страни и продават повече стоки, свързани с COVID-19, като маските за лице, подчертава анализаторът.

Китайската нова стратегия за COVID-19: от износ до вътрешно потребление – bgnes
 Вносът на Китай се е увеличава с 4,7% на годишна база през октомври, отчитайки значително по-бавен растеж от 13,2-процентното нарастване през септември. Анализаторите очакваха ръст на вноса в размер на 9,5 на сто.

Китайската икономика се е разширила с 4,9% през третото тримесечие спрямо година по-рано, но растежът може да се забави до малко над 2% през тази година – най-слабият от над три десетилетия насам, но все пак много по-силен от другите големи икономики.

По статията работи: Аспарух Илиев
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *