Китайски автомобили в подножието на Балкана

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Къде се намира Баховица?

Китайски автомобили може би скоро ще се произвеждат край Баховица. За предприемчивия български „индустриалец“, желаещ да създаде работни места, и неговите далечни партньори, писа вестник International Herald Tribune.

Защоще се строи завод вселце с кози пътеки в подножието на Балкана? Благодарение на един местен магнат, който иска да осигури работни места за съседите си, както и насилното желание на китайските компании да си осигурят относително евтино стъпване в ЕС.

Гриша Ганчев, български борец, спечелил богатството си в „Дивия изток“ по време на икономическия преход през 90-те години, е движещата сила на проекта. Г-н Ганчев вписва в търговския регистър Great Wall Motor Company, като дребен инвеститор. Става дума закитайска компания, един от най-големите производители на джипове в Китай.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Китайското производство на леки автомобили засега не е популярно в ЕС
50 000 возила ще се раждат под Балкана
От първоначалните 97 милиона евро за стартиране на проекта Great Wall Motors осигурява около 10 на сто, а г-н Ганчевият холдинг за разнообразни производствени дейности „Литекс“ дава останалите 90 %.
Очаква се заводът в Баховица да разкрие 1220 работни места и да произвежда годишно 50000 седани, пикапи и джипове, макар че моделите и техническите спецификации още не са оповестени.
Няколко китайски компании се опитаха да изнасят произведени в Китай автомобили в ЕС, но без особен успех. Дейвид Седжуик, издателят на сп.Automotive News China, отбелязва, чев Баховица ще се сглобяватвсички внесени автомобилни части, без да има голяма автоматизация на процеса. Според него става дума за инвестициямежду 500 млн. и 1 млрд. долара.
Китай разду напоследък инвестициите си в Източна Европа, със закупуването на производствени мощности, предлагайки на правителствата нисколихвени заеми и участвайки в търгове за обществени поръчки, особено в сферата на инфраструктурата и енергетиката.
„Аз мисля, че китайците инвестират в страни, където не очакват голям риск“, казва Джонас Парел-Песнър, старши научен сътрудник към Европейския съвет по външна политика в Лондон.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Китайските инвестиции са добре приети в Европа
България активно търси китайски партньори
Юлиан Николов, директор по икономическата политика в българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма заяви, че България представлява привлекателна опция, защото е част от ЕС, докатов същото време предлага ниски данъци и относително евтина работна ръка за региона. „Активно привличаме китайски инвестиции, те са сред нашите приоритети“, подчерта Николов.
Китайските инвестиции в България до момента включват фабрика за стъкло, соларно-енергиен парк и заводи за производството на телевизори и климатици. Водели се ипреговори с китайска компания за инвестиции в индустриалната зона крайСофия, което щяло да доведе още китайски производства в страната.
По време на съветската ера, в Ловеч, недалеч по пътя от Баховица, вече е имало завод за сглобяване на автомобили, произвеждащ руските автомобили „Москвич“ от готови части. Това приключва с появата на свободните пазари, на които малцина потребители проявяват интерес към закупуването на руски автомобили.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *