Китайски гигант строи огромна рафинерия в Русия

Китайската China National Chemical Engineering (CNCEC) ще изгради завод за преработка на природен газ и химикали в малък руски град, разположен на Финландския залив.Китайски гигант строи огромна рафинерия в Русия.Китайски гигант строи огромна рафинерия в Русия

Източник: Gazprom

Проектът за новата рафинерия е най-големият за производство на етилен в света и един от най-големите в нефтохимическата промишленост.

Инвестицията е на стойност около 12 млрд. евро (13.2 млрд. долара), а изграждането на предприятието ще отнеме 5 години, съобщи CNCEC в изявление до Шанхайската фондова борса.

Китайската държавна компания ще изгради предприятието, чиито собственик и основен инвеститор е руската „Балтийски химически комплекс“, съобщава Xinhua.

Нефтохимическият комплекс ще може да произвежда 2,8 млн. тона етилен и 2,9 млн. тона полиетилен годишно. Той ще бъде много важна част от големия завод за втечняване и преработка на природен газ в Уст-Луга, Ленинградска област, в който участва и руският газов гигант „Газпром“.

Реализацията на рафинерията ще създаде над 6000 работни места по време на изграждането ѝ и над 3000 дългосрочни работни места след приключване на строителните дейности, предава Yicai Global.

В последните години китайската компания спечели много важни поръчки в Русия, 6 от които са мащабни нефтохимически проекти. Сред тях са съоръжение за производство на метанол с годишен капацитет от 1,8 млн. тона метанол, поръчано от „Завода за минерални торове Находка“ и съвместен проект с Oil Gas Holding за разработването на находище за нефт и газ на стойност 5 млрд. долара.

Китайската компания ще продължи да се разраства на руския пазар, ще насърчава прагматичното сътрудничество за постигане на взаимно изгодни и печеливши резултати и ще продължи изграждането на проекти в рамките на инициативата „Един пояс, един път“.

„Балтийският химически комплекс“ е дъщерно дружество на руската енергийна компания „РусГазДобича“, чиято дейност е свързана с производство, транспорт и преработка ма природен газ в Русия.

CNCEC в момента изгражда 320 проекта в над 60 държави на обща стойност 58 млрд. долара. Тя помогна на задграничните собственици да наберат над 20 млрд. долара в Китай и симулира износ за 21.5 млрд. долара на китайски механични, електрически и други продукти, информира Expert.bg.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *