Китайското производство се разшири с 9% през юли

Силното представяне на китайския производствен сектор е продължило и през юли, макар и оставайки под предварителните прогнози, което подчерта за пореденпътефективността на последните усилия на правителството за стимулиране на икономиката.

Общата производствена активност на китайския добив, комунални услуги и производство е нараснала с годишен темп от 9% през седмия месец според данните на Националното статистическо бюро. Пазарните очаквания обаче бяха за ръст от 9,2 на сто, пише WBP Online.

Поредното засилване на производството отрази последните мерки на правителството за стимулиране на икономиката, които бяха предназначени да помогнат на конкретни сектори, като селското стопанство и малкия бизнес.

Мерките включваха повече средства за железопътната инфраструктура, разхлабване на критериите за отпускане на заеми, както и инвестиции във възстановяването на някои от китайските гета.

Друг правителствен доклад от деня показа, че продажбите на дребно в Поднебесната империя са продължили да засилват ускорението си през юли, подпомагайки усилията на правителството за изграждане на базирана на вътрешното търсене икономика.

Търговията на дребно нарасна с 12,2% спрямо същия период на миналата година. Въпреки това постигнатото равнище остана под очакванията на пазара за възход с 12,5%. Месец по-рано, през юни, бе отчетено разширение от 12,4 на сто.

Вътрешното потребление традиционно не е в основата на икономиката на Поднебесната империя, която продължава да е под натиска на ниските заплати, възпрепятстващи разходите. Властите в Пекин обаче се опитват да обърнат тази тенденция, предприемайки целенасочени мерки за покачване на доходите и изграждане на стабилна средна класа.

Въпреки че потреблението все още съставлява едва около 35% от общия брутен вътрешен продукт на Китай спрямо около 60-70% на Запад, делът постоянно се увеличава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *