Китайци на „шопинг“ турове в търсене на изгодна сделка с имот в САЩ

Ин Гуохуа, адвокат от Пекин, заминава на пазар в САЩ, но не за дизайнерски дрехи и бижута, а за жилище за един милион долара в Ню Йорк или Лос Анджелис. Той очаква да договори изгодна сделка. Ин е част от все по-големия брой китайци, които се присъединяват към обиколки, специално организирани за инвеститори, които искат да се възползват от ниските цени на имотите в САЩ насред финансовата криза, пише AP.
Докато допреди само свръхбогатите китайци си купуваха имоти в САЩ, „шопинг“ пътуванията стават все по-атрактивни и за други прослойки на китайското население заради все още растящите нива на доходите в страната и изгодните цени на американските имоти.
Повече от 100 китайци са се включили в подобни обиколки от края на 2008 г. насам, смята Чън Хан от Fortune Group, компания, която представя отнети бизнес имоти на китайски купувачи.
Адвокатът Ин е един от 40-те инвеститори, отправили се към Ню Йорк, Калифорния, Бостън и Лас Вегас в десетдневна обиколка, организирана от базираната в Пекин SouFun Holdings. Компанията планира да покаже на участниците отнети имоти на цена между 300 и 800 хил. долара.
„Никога не сме помисляли, че тези обиколки ще привлекат толкова голям интерес, но откликът беше поразителен,“ казва шефът на SouFun. „Преди чувахме, че китайски и хонконгски филмови звезди купуват жилища в САЩ, но сега все повече китайци могат да си позволят да направят същото“.
Възможностите за покупка на жилище отразяват една по-мащабна тенденция. Китайските компании, които разполагат със значителни парични наличности се опитват да купят ресурси, които изведнъж са станали по-евтини заради кризата. В четвъртък най-големият китайски производител на алуминий Aluminium Corp. of China, известен още като Chinalco, инвестира 19,5 млрд. долара http://www.investor.bg/?cat=6&id=75721 в задлъжнелия минен гигант Rio Tinto. Това е най-голямата презокеанска покупка на Китай към днешна дата.
Заради наложените от правителството ограничения върху експозициите на Китай към чуждестранни капиталови потоци, страната успя да избегне най-лошото от световната финансова криза. В същото време високото ниво на доходите продължи да нараства. Китай е била през 2008 г. петата страна в света по брой на милионерите, които са 391 хил. – с 20% повече спрямо година по-рано, показват данни на Boston Consulting Group.
Добрите инвестиционни възможности за китайците на родния им пазар обаче са малко. Цените на имотите забавиха ръста си, а цените на акциите достигнаха своя връх през октомври 2007 г. след двугодишен бум. След години, в които чуждестранните пари се изливаха в Китай, за да се възползват от бързоразвиващата се икономика, експертите твърдят, че десетки милиарди долара са били изтеглени от страната през последните три месеца на 2008 г. в търсене на сделки.
Китайските купувачи проявяват интерес както към бизнес имоти, така и към жилища, които да отдават под наем или да използват при бизнес пътувания. А в САЩ има изобилие от непродадени имоти – 3,67 млн. към декември, според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).
Много от купувачите не познават щатския пазар, така че се фокусират върху добре познати райони с китайско население, смятат от Китайско-американската асоциация на професионалистите в областта на недвижимите имоти.
Обиколките, които се организират за китайските инвеститори, са скъпи. Ин, например, е платил 2 200 долара, което е приблизително равно на годишния доход на много китайци, и допълнително за самолетен билет.
Участниците в 10-дневната обиколка, организирана от Environment International Travel Agency, пък е трябвало да докажат годишен доход от поне 30 хил. долара и че имат автомобил и недвижима собственост в Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *