Китайци помагат на екоселище в Камбоджа против бедността

Китайци са най-големият  чуждестранен инвеститор в Камбоджа и огромната страна е активен партньор на малката южноазиатска държава, като сътрудничеството варира от високотехнологичната телекомуникационна мрежа до специфична селскостопанска техника за модерно земеделие.Ран Та ек е екосело по пилотен проект, разположено на около 20 километра от световното културно наследство на Ангкор в северозападната провинция Сием Реап в Камбоджа, сега се възползва от селскостопанско сътрудничество между двете страни за облекчаване на бедността.
Основано през 2004 г., екологичното селище от 1,012 хектара може да побере около 850 семейства. Повечето селяни не са преживявали като земеделци, преди да се преместят тук. Началото е било с решение на  правителството да предложи на 20 хектара земя в селото на фирмата Forword Company от автономния регион Гуанси Джуан в югозападната част на Китай да въведе пилотен проект за градинарство и земеделие за следващите 20 години. Освен това, домовете и земята са безплатни за 101 семейства, които доброволно се заемат с работата тук, заяви Мей Маради, директор на проекта за разработване на екоселище Ран Ta еk.
Пилотният проект започна през октомври миналата година и бяха създадени 32 парници за засаждане на зеленчуци и плодове, каза Тоенг Фю, асистент на Лан Тянхао, председател на Forword Agricultural Development Co. Ltd.
Компанията също така построи малък зелен двор с предназначение на пазар, отворен за всички селяни, чиято основна цел е да покажат и преподават селскостопанска техника на местните фермери, каза Фю и добави, че неговата компания ще купува продуктите и от местните фермери и ще ги изнася в Китай или други страни ,
„Те ни учат, предават ни знанията си и след като произвеждаме зеленчуци и храни, те ще ги изкупят обратно“, каза Маради, като посочи, че тази политика на обратно изкупуване наистина дава на фермерите увереност в дългосрочното развитие.
„Оценяваме участието им в проекта, а в Камбоджа се казва, че“ Добрият приятел в нужда се познава“, така че те идват, когато наистина се нуждаем“, каза тя.
Тит Оуч, майка на три деца, а съпругът е работил като строител и печелил 150 щатски долара месечно, преди да се премести в селото преди седем години. Сега нейното семейство печели до 450 щатски долара на месец. 35-годишната жена продава листа и зърно на пазара и получава един милион рила (250 щатски долара), а работата на двамата – съпруг и съпруга, като селскостопански работници в селото им носи допълнително бонус от 100 щатски долара всеки месец.
„Доходът не е много висок, но прави животът ни далеч по-добър в сравнение с преди“, каза Оуч. „Щастливи сме да живеем тук, защото можем да спечелим повече пари, отколкото в предишното ни село“, каза тя.
Заместник-директорът на отдел „Развитие на селското стопанство и развитие на общността“ Нам Чою на администрацията на Апсара, която управлява археологическия парк Ангор 401 квадратни километра, също заяви, че пилотният проект е много полезен за земеделските стопани в селото. „Този проект осигурява добра земеделска техника за фермерите и се надяваме, че сега 101-те семейства, живеещи в екоселището, ще получат тази техника и ще я използват в своите земи“, каза той.
Селското стопанство е един от четирите сектора, подкрепящи камбоджанската икономика, а също и важна част от сътрудничеството между Китай и Камбоджа. Според доклада на Националната банка на Камбоджа Китай инвестира 53 милиона щатски долара в селскостопанския сектор в Камбоджа през 2016 г.
„Китай предоставя не само селскостопански теории и капитал, но и практически техники и обучение по човешки ресурси, за да подпомогне устойчивото развитие на селското стопанство в Камбоджа“, каза Лан Хюян, изпълнителен директор на Център за насърчаване на земеделието в Камбоджа.
До юли компанията Forward въведе 27 вида култури в местното земеделие след експерименти и обучи над 2000 камбоджански студенти, фермери и земеделски специалисти.
„Китай и Камбоджа са много полезни в сътрудничеството в областта на селското стопанство. С предимствата в земеделието и техниките за преработка, маркетинговите канали, китайските компании могат да помогнат на Камбоджа да развие по-съвременни ферми, да създава повече работни места и да продава повече продукти в Китай и други азиатски страни“ – подчертава той.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *