Китай – виновникът за поевтиняването на индустриалните метали през 2015 г.

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg „Икономиката през 2015 г.“

Индустриалните метали изпратиха най-лошата си година от 2008 г. Мед, алуминий, цинк, никел, олово, калай – всички записват годишни спадове, като този при никела възлиза на 42% – най-незадоволителното представяне в лондонския индекс Metal Exchange (LMEX). Понижението при измерителя е 24 на сто. Едва ли би било пресилено да се каже, че виновникът е Китай.

Съкращенията в производството и сигналите за подобряващо се търсене от Поднебесната империя дойдоха прекалено късно, за да се справят с намаляващото потребление и прекомерното предлагане, коментира Bloomberg.

Цената на медта се понижава трета поредна година, което е най-дългият спад от 1998 г., и се обяснява с пренасищането на пазара, настъпило вследствие на слабото търсене от Китай, който е най-големият потребител на метали. И макар че производителите в икономика номер две обещаха да намалят обемите, инвеститорите останаха предпазливи, разколебани от забавения глобален икономически растеж и перспективата за продължителни излишъци при металите.

„Има много въпроси около Китай, много неизвестни и ще навлезем в година, в която металите няма да са предпочитан клас активи“, казва Бил О'Нийл, от Logic Advisors, базиран в Ню Джърси.

Металите започнаха да поевтиняват преди три години и спадът се ускорява непрекъснато оттогава насам, коментира Bloomberg. Glencore и Freeport-McMoRan са сред миннодобивните компании, които намалиха производството си на мед и други метали, отчасти опитвайки се да съживят пазарните цени.

„Всичко е въпрос на настроения“, каза през ноември Каспър Бъргеринг, анализатор в ABN Amro Bank NV в Амстердам. „Лошите сигнали от Китай се отразяват пряко върху посоката на цените на неблагородните метали и всяка добра новина се игнорира“. Към това се добави и поскъпването на долара заради очакванията САЩ да повиши лихвените проценти, оскъпявайки металите, оценявани в зелена валута, за купувачите в цял свят. „Спекулантите теглят пари и инвестират в активи, които се справят по-добре в сравнение с неблагородните метали“, казва Робин Бар, анализатор в Societe Generale SA в Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *